Trwa ładowanie...

Mleko migdałowe - charakterystyka, przygotowanie

W przeciwieństwie do mleka krowiego i koziego, mleko migdałowe możemy z łatwością przygotować bez wychodzenia z domu i co najważniejsze, jedyne składniki, jakich potrzebujemy, znajdują się w każdej kuchni. Dlaczego warto wybrać mleko migdałowe zamiast innych rodzajów mleka?

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

spis treści

1. Charakterystyka mleka migdałowego

Przede wszystkim mleko migdałowe nie jest zaliczane do nabiału, ponieważ zrobione jest tylko z migdałów oraz wody, nie zawiera laktozy, na którą uczulonych jest wielu z nas. To też bogate źródło witamin i minerałów, takich jak fosfor i wapń. Mleko migdałowe jest wspaniałym substytutem mleka zwierzęcego, w którego składzie znajdziemy tłuszcze nasycone i cholesterol. Przyrządzone w domu, smakuje niesamowicie, jest o wiele bardziej kremowe i z pewnością dużo świeższe niż to, które znajdziemy na półkach sklepowych.

2. Proces samodzielnego wytwarzania mleka migdałowego

Proces samodzielnego wytwarzania mleka migdałowego w domu obejmuje moczenie surowych migdałów w wodzie, a następnie przetarcie ich w blenderze. Można też użyć robota kuchennego, jednak przygotowanie mleka w blenderze zapewni mu kremową konsystencję. Oto łatwy przepis na zrobienie tego napoju we własnej kuchni. Przygotuj:

Wszystko, co musisz wiedzieć o mleku roślinnym
Wszystko, co musisz wiedzieć o mleku roślinnym [6 zdjęć]

Różne rodzaje mleka roślinnego w szybkim tempie zyskują popularność. Piją je nie tylko osoby z nietolerancją...

zobacz galerię
  • 1 szklankę migdałów,
  • 2 szklanki czystej wody,
  • wodę do namoczenia migdałów,
  • opcjonalnie łyżeczkę miodu lub syropu klonowego.

Najpierw należy wsypać migdały do miseczki i zalać je wodą tak, aby zakryła wszystkie orzechy. Migdały z łatwością absorbują wodę, więc nie przestrasz się, gdy po jakimś czasie nie będzie już wody w miseczce. Tak namoczone powinny stać przez całą noc.

Następnego dnia należy przepłukać migdały zimną wodą i umieścić je w blenderze razem z 2 szklankami wody. Blenduj zawartość przez około 2 minuty, aż do momentu całkowitego zmielenia. Następnie na miskę nałóż gazę i przelej przez nią otrzymaną substancję. Odsącz do miski z mlekiem pozostałości migdałów, które zostały na gazie i jeżeli chcesz, dodaj do smaku łyżeczkę miodu lub syropu klonowego. Teraz już możesz zamknąć przygotowane mleko w butelce, ale przechowuj je nie dłużej niż 2 dni.

Zobacz także:

Domowego mleka migdałowego możesz używać do tych samych napojów i dań, do których do tej pory stosowałaś mleko krowie. Z jego dodatkiem kawa nabierze charakterystycznego, lekko orzechowego smaku. Nie wyrzucaj też resztek migdałów, które zostały po ich odsączeniu – wysusz je i wykorzystaj do swoich wypieków, zamiast innych rodzajów bezglutenowej mąki.

3. Ile kalorii ma mleko migdałowe bez dodatku cukru

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 262 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 15,00 kcal 39,3 kcal
Białko 0,59 g 1,55 g
Węglowodany 0,58 g 1,52 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 1,10 g 2,88 g
Tłuszcze nasycone 0 g 0 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,71 g 1,86 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,24 g 0,62 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Mleko migdałowe - charakterystyka, przygotowanie
Mleko migdałowe - charakterystyka, przygotowanie (Shutterstock)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.