Mleko migdałowe - charakterystyka, przygotowanie
W przeciwieństwie do mleka krowiego i koziego, mleko migdałowe możemy z łatwością przygotować bez wychodzenia z domu i co najważniejsze, jedyne składniki, jakich potrzebujemy, znajdują się w każdej kuchni. Dlaczego warto wybrać mleko migdałowe zamiast innych rodzajów mleka?
1. Charakterystyka mleka migdałowego
Przede wszystkim mleko migdałowe nie jest zaliczane do nabiału, ponieważ zrobione jest tylko z migdałów oraz wody, nie zawiera laktozy, na którą uczulonych jest wielu z nas. To też bogate źródło witamin i minerałów, takich jak fosfor i wapń. Mleko migdałowe jest wspaniałym substytutem mleka zwierzęcego, w którego składzie znajdziemy tłuszcze nasycone i cholesterol. Przyrządzone w domu, smakuje niesamowicie, jest o wiele bardziej kremowe i z pewnością dużo świeższe niż to, które znajdziemy na półkach sklepowych.
2. Proces samodzielnego wytwarzania mleka migdałowego
Proces samodzielnego wytwarzania mleka migdałowego w domu obejmuje moczenie surowych migdałów w wodzie, a następnie przetarcie ich w blenderze. Można też użyć robota kuchennego, jednak przygotowanie mleka w blenderze zapewni mu kremową konsystencję. Oto łatwy przepis na zrobienie tego napoju we własnej kuchni. Przygotuj:
- 1 szklankę migdałów,
- 2 szklanki czystej wody,
- wodę do namoczenia migdałów,
- opcjonalnie łyżeczkę miodu lub syropu klonowego.
Najpierw należy wsypać migdały do miseczki i zalać je wodą tak, aby zakryła wszystkie orzechy. Migdały z łatwością absorbują wodę, więc nie przestrasz się, gdy po jakimś czasie nie będzie już wody w miseczce. Tak namoczone powinny stać przez całą noc.
Następnego dnia należy przepłukać migdały zimną wodą i umieścić je w blenderze razem z 2 szklankami wody. Blenduj zawartość przez około 2 minuty, aż do momentu całkowitego zmielenia. Następnie na miskę nałóż gazę i przelej przez nią otrzymaną substancję. Odsącz do miski z mlekiem pozostałości migdałów, które zostały na gazie i jeżeli chcesz, dodaj do smaku łyżeczkę miodu lub syropu klonowego. Teraz już możesz zamknąć przygotowane mleko w butelce, ale przechowuj je nie dłużej niż 2 dni.
Zobacz także:
Domowego mleka migdałowego możesz używać do tych samych napojów i dań, do których do tej pory stosowałaś mleko krowie. Z jego dodatkiem kawa nabierze charakterystycznego, lekko orzechowego smaku. Nie wyrzucaj też resztek migdałów, które zostały po ich odsączeniu – wysusz je i wykorzystaj do swoich wypieków, zamiast innych rodzajów bezglutenowej mąki.
3. Ile kalorii ma mleko migdałowe bez dodatku cukru
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 262 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 15,00 kcal | 39,3 kcal |
Białko | 0,59 g | 1,55 g |
Węglowodany | 0,58 g | 1,52 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 1,10 g | 2,88 g |
Tłuszcze nasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,71 g | 1,86 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,24 g | 0,62 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |