Eliminuje komórki rakowe i zmniejsza ryzyko zawału. W sezonie jedz jak najczęściej
Likopen, naturalny karotenoid obecny w wielu warzywach i owocach, zyskał uznanie naukowców za swoje niezwykłe właściwości zdrowotne. W szczególności wyróżnia się jego zdolność do przeciwdziałania rozwojowi nowotworów. Dlaczego warto wzbogacić swoją dietę o produkty bogate w likopen i jak najlepiej to zrobić?
1. Likopen w walce z rakiem
Najnowsze badania jednoznacznie pokazują, że regularne spożywanie likopenu może znacząco obniżyć ryzyko zachorowania na raka prostaty. Mężczyźni, którzy spożywają przetworzone pomidory kilka razy w tygodniu, mogą zmniejszyć ryzyko tego nowotworu nawet o 50 proc.
Likopen, dzięki swoim silnym właściwościom przeciwutleniającym, kumuluje się w tkance prostaty, chroniąc ją przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Nie bez powodu eksperci zalecają jednak spożywanie pomidorów w formie przetworzonej.
Obróbka cieplna zwiększa biodostępność likopenu, co oznacza, że organizm lepiej przyswaja ten cenny składnik. Zupy, przeciery, sosy i soki pomidorowe to doskonałe źródła skoncentrowanego karotenoidu. Badania wskazują, że likopen w pomidorach ugotowanych może być nawet o 50 proc. wyższy niż w surowych.
"Wspominał o badaniu dr L. Mucci, która wykazała (na grupie osób 79 tys. mężczyzn), że panowie którzy jedli 2-3 porcje gotowanych pomidorów w tygodniu zredukowali ryzyko raka prostaty o 40-50 proc." - zauważa na swoim Instagramie prof. Ewa Stachowska z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego, powołując się na badania naukowe.
2. Źródłem nie tylko pomidory
Choć pomidory są najpopularniejszym źródłem likopenu, nie są jedynym. Ten roślinny barwnik znajduje się również w innych owocach, takich jak grejpfruty, papaje i arbuzy.
W szczególności arbuz wyróżnia się wysoką zawartością likopenu - nawet o 40 proc. większą niż w surowych pomidorach. Regularne spożywanie tych owoców może przyczynić się do ochrony przed różnymi rodzajami nowotworów, w tym raka piersi, żołądka, okrężnicy i jamy ustnej.
Poza działaniem przeciwnowotworowym likopen wpływa pozytywnie na zdrowie serca. Redukuje poziom cholesterolu LDL we krwi, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zawałów serca i udarów mózgu.
Likopen to cenny składnik, który powinien znaleźć się w codziennej diecie każdego z nas. Chroni przed wieloma nowotworami, wspiera zdrowie serca i poprawia ogólne samopoczucie. Warto zatem sięgać po produkty obfitujące w ten barwnik regularnie i cieszyć się ich dobroczynnym działaniem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl