Farfalle - przepisy, kalorie i wartości odżywcze
Farfalle rodzaj makaronu w kształcie kokardek, typowy dla dań kuchni włoskiej. Jest znany od dawna, bije rekordy popularności. Jest bardzo wdzięczny i uniwersalny: pasuje do mięs, ryb i owoców morza, a także warzyw, sosów, pesto i sałatek. Jak go podawać? Jakie ma wartości odżywcze?
1. Co to jest farfalle?
Farfalle (z włoskiego także farfalline lub farfalloni) to makaron w kształcie motylków. W Polsce mówi się na niego kokardki. Uznaje się go za jeden z najstarszych i najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa „motyl” (farfalla to z włoskiego „motyl”).
Jak powstaje farfalle? Do wykonania kokardek niezbędne jest radełko, które nadaje jego brzegom falisty kształt.
Ciasto na makaron trzeba rozwałkować na grubość około 2 mm, a następnie pokroić nożem na pasy o szerokości około 2–2,5 cm. Następnie należy podzielić radełkiem pasy ciasta na prostokąty o długości około 4,5–5 cm. Kiedy te lekko podeschną, każdemu prostokącikowi nadaje się kształt kokardki. Jak to zrobić?
Okazuje się, że wystarczy złożyć wzdłuż w kształt V i zacisnąć boki. Dzięki temu faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta, tworzą ozdobne wykończenie kokardki.
Można kupić klasyczne farfalle wielu producentów, jak również makaron z pełnego ziarna, w różnych kolorach i rozmiarze mini. Warto także makaron motylki przygotować samodzielnie w domu.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
2. Makaron farfalle - przepisy
Z czym jeść makaron farfalle? Kokardki doskonale komponują się z wszelkiego rodzaju sosami, zapiekankami i lekkimi sałatkami, a także mięsem i warzywami. Dobrze podawać go w towarzystwie pomidorów i sosu śmietanowego. Najlepiej, by składniki sosu nie były zbytnio rozdrobnione.
Najpopularniejsze dania z makaronem farfalle to:
- farfalle z kurczakiem,
- makaron farfalle z warzywami,
- makaron farfalle z kurczakiem i warzywami,
- farfalle ze śmietaną i grzybami,
- farfalle z sosem śmietanowym,
- farfalle w sosie serowym,
- farfalle z szynką, groszkiem i suszonymi pomidorami,
- makaron farfalle z korzeniem pietruszki i boczkiem,
- makaron kokardki z kurczakiem i rukolą,
- farfalle z indykiem i orzechami, rukolą i boczkiem,
- farfalle na bulionie ziołowym,
- farfalle z pomidorkami, rukolą i sosem serowym,
- makaron kokardki z musem truskawkowym i śmietaną.
Aby danie z farfalle było smaczne, trzeba pamiętać o poprawnym ugotowaniu makaronu, czyli bazy i serca dania.
O czym pamiętać gotując makaron?
Jeśli chodzi o czas obróbki termicznej, bardzo ważne jest, by przestrzegać zaleceń producenta umieszczonej na opakowaniu instrukcji. Dzięki temu makaron nie będzie rozgotowany. Najlepszy jest podany al dente: lekko twardy i sprężysty.
Warto pamiętać również o zasadzie, która przewiduje litr wody na każde 100 g gotowanego makaronu.
3. Kalorie i wartości odżywcze makaronu kokardki
Makaron to przede wszystkim źródło węglowodanów. W jego skład wchodzi też białko, tłuszcze i błonnik, a także witaminy (B1, B6, PP), które nie tylko wspomagają trawienie, ale i wpływa na dobry nastrój oraz minerały (np. magnez, który pracy mózgu i serca, a i chroni przed skurczami czy uczuciem zmęczenia).
Farfalle, tak jak i inne rodzaje makaronu, dostarczają sporo skrobi i glukozy. To dlatego są tym, którzy regularnie uprawiają sport (ze względu na duży ładunek energetyczny). Makaron wpływa także na regulację poziomu cukru we krwi.
Makaron uchodzi za produkt tuczący, jednak to nie do końca prawda. Za wysoką kaloryczność dań makaronowych odpowiadają głównie dodatki, zarówno ciężkie sosy, jak i tłuste sery, śmietana oraz mięso.
Porcja suchego makaronu o wadze 100 g dostarcza średnio 350 kcal. Nie jest to mało, ale ponieważ podczas gotowania jego objętość zwiększa się prawie trzykrotnie, porcja ugotowanego makaronu o wadze 100 g zawiera tylko jedną trzecią wspomnianej puli. Porcja 100 gramów ugotowanego makaronu równa się około 120 kaloriom.
Wśród makaronów najwięcej kalorii i najwyższy indeks glikemiczny (IG) mają makarony przygotowane z jasnej, oczyszczonej mąki. Dążąc do redukcji tkanki tłuszczowej warto więc sięgać po makaron z mąki dietetycznej, którą może być np. mąka ryżowa czy mąka gryczana, orkiszowa, owsiana, a także bezglutenowa.
Warto także jeść makarony pełnoziarniste. Generalnie im mniej przetworzoną mąkę wykorzystano do produkcji, tym makaron będzie miał niższy indeks glikemiczny i będzie bardziej wartościowy pod względem odżywczym. Najmniejsze IG posiadają makarony razowe ugotowane al dente.