Makarony
Makarony to podstawa włoskiej kuchni, ale coraz częściej goszczą również na naszych stołach. Bogactwo rodzajów makaronów i sposobów ich przyrządzenia sprawia, że z łatwością można przygotować na ich bazie wiele zdrowych i bardzo smacznych posiłków. Jak ugotować makaron? Czy dania z makaronem są zdrowe? Podpowiadamy, jak włączyć je do swojego jadłospisu.
Makarony – rodzaje
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów makaronów. Najpopularniejsze z nich to spaghetti, penne (czyli popularne rurki), fusilli (w kształcie świderków) czy makaron w kształcie kokardek, znany jako farfalle.
Warto pamiętać o makaronie cannelloni, czyli grubych rurkach, które nadziać można farszem mięsnym lub warzywnym oraz o lasagne, czyli płatach makaronu idealnych do przyrządzenia smacznych zapiekanek.
Makarony – pomysły na dania z makaronem
Najpopularniejszym sposobem podania makaronu są pasty z różnego typu sosami. Wyróżnić wśród nich warto szczególnie:
- Bolognese – sos na bazie mielonego mięsa i pomidorów,
- Carbonara – śmietanowy sos z jajkami i boczkiem,
- Puttanesca – pomidorowy sos z anchois i kaparami.
Jednym z szybszych pomysłów na danie z makaronem jest wykorzystanie sosu pesto – klasycznego zielonego pesto z bazylii lub pesto z suszonych pomidorów. To pomysł na makaron na szybko, ponieważ sos przygotować możemy z wyprzedzeniem lub też kupić gotowe pesto i tylko wymieszać je z makaronem
Przygotowując posiłki warto zwrócić uwagę również na inne ciekawe pomysły, takie jak przepisy na sałatki makaronowe lub zapiekanki z makaronu.
Makarony - dietetyczne makarony
Makarony uważane są za dania kaloryczne i niezbyt zdrowe. Rzeczywiście, kalorie w makaronach mogą nie być dobre dla osób odchudzających się.
Można jednak w łatwy sposób przygotować ich dietetyczną wersję. Przede wszystkim warto sięgać po makarony pełnoziarniste lub makarony bezglutenowe. Są one dużo zdrowsze i mniej kaloryczne.
Chcąc uzyskać zdrowe danie z makaronem powinniśmy zrezygnować z tłustych sosów na bazie śmietany. Dietetyczne sosy do makaronu możemy przygotować na bazie passaty pomidorowej lub warzyw, takich jak cukinia, bakłażan czy papryka.
Unikajmy też kalorycznych dodatków, w postaci żółtego sera czy mozzarelli. Lepszym rozwiązaniem będzie dodanie do makaronu odrobiny oliwy z oliwek.