Trwa ładowanie...

Kalorie w makaronie – charakterystyka, rodzaje makaronu a kaloryczność, właściwości makaronu, dodatki do dań

Avatar placeholder
Dorota Brzostek 12.04.2021 13:02
Kalorie w makaronie – charakterystyka, rodzaje makaronu a kaloryczność, właściwości makaronu, dodatki do dań
Kalorie w makaronie – charakterystyka, rodzaje makaronu a kaloryczność, właściwości makaronu, dodatki do dań

Otrzymujemy go z mąki, jaj i soli. Choć kalorii w makaronie nie jest mało, powinniśmy włączyć go do menu. Makaron jest bowiem nie tylko smaczny, ale też zdrowy.

spis treści

1. Ile kalorii jest w makaronie?

Liczba kalorii w makaronie zdecydowanie różni się w zależności od tego, czy mówimy makaronie suchym czy gotowanym. Zawarta w makaronie suchym liczba kalorii może nieco przerażać – 100 gramów takiego makaronu zawiera bowiem około 330 kalorii. Jednak przecież nigdy nie spożywamy makaronu w tej postaci. Poddajemy go gotowaniu, co sprawia, że makaron wchłania wodę. Tym sposobem liczba kalorii w makaronie ulega znaczącej zmianie. 100 gramów ugotowanego makaronu to już bowiem tylko 110 kalorii. Choć liczba kalorii w makaronie gotowanym jest niezbyt duża, to spożywając takie danie, długo odczuwamy sytość.

Liczba kalorii w makaronie zależy od jego rodzaju
Liczba kalorii w makaronie zależy od jego rodzaju
Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

2. Rodzaje makaronu a kaloryczność

Liczba kalorii w makaronie różnić się będzie też w zależności od tego, jaki rodzaj makaronu spożywamy. Najmniej kalorii jest w makaronie na mleku – 100 gramów to jedynie 70 kalorii. W 100 gramach makaronu spaghetii jest około 100 kalorii, makaron gotowany dwu- lub czterojajeczny zawiera około 125 kalorii. Liczba kalorii makaronie gotowanym bezjajecznym to z kolei około 130. Najwięcej kalorii ma makaron domowy podduszany i makaron ryżowy gotowany. 100 gramów tych rodzajów makaronów zawiera około 190 kalorii.

Czy warto jeść makaron?
Czy warto jeść makaron? [6 zdjęć]

Spaghetti, penne, lasagne, cannelloni, tortellini – to tylko niektóre z rodzajów makaronów dostępne

zobacz galerię

3. Właściwości odżywcze makaronu

Makaron to bogate źródło skrobi należącej do węglowodanów złożonych. Dzięki temu, niezależnie od tego, ile jest kalorii w danym makaronie, mamy zapewnioną energię i sytość na wiele godzin. Makaron, w zależności od rodzaju mąki, z której jest wykonany, może być polecany np. osobom będącym na diecie bezglutenowej. Makaron z dodatkiem otrąb powinny spożywać osoby cierpiące na zaparcia, a makaron gryczany osoby nie mogące jeść pszenicy. Jak widać, nie tylko więc liczba kalorii w makaronie ma znaczenie. Jakie są jeszcze właściwości makaronu? Jest on źródłem witaminy B1, B6, PP, które nie tylko wspomagają trawienie, ale też wpływają na dobry nastrój. Zawarty w makronie magnez z kolei chroni przed skurczami, uczuciem zmęczenia, sprzyja pracy mózgu i serca.

Zobacz także:

4. Ilość kalorii zależna od kompozycji dania

Oczywiście liczba kalorii w daniach z makaronu będzie wzrastać w zależności od tego, jak skomponujemy całe danie. Jeżeli do sosu dodamy śmietanę lub ser, kalorie w daniu z makaronem znacznie wzrosną. Tak naprawdę liczba kalorii w makronie zależy od nas samych, od tego, jakich wyborów przy gotowaniu dokonamy. Dla porównania spaghetii bolognese przygotowane w domu w 250-gramowej porcji zawiera około 500 kalorii. Natomiast kalorie w makaronie przygotowanym jako spaghetti carbonara ze śmietaną i boczkiem będą wynosić około 700. Aby kalorii w makaronie było jak najmniej, warto też zwrócić uwagę na to, z jakiej mąki jest wyprodukowany. Od tego też będzie zależeć to, ile właściwości prozdrowotnych będzie miał taki makron. Najlepiej jest wybierać ten z mąki orkiszowej, żytniej czy gryczanej. Nie tylko liczba kalorii w makaronie jest ważna przy jego wyborze. Trzeba też pamiętać o tym, że im mniej przetworzoną mąkę wykorzystano do jego produkcji, tym makaron będzie zawierał niższy indeks glikemiczy

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze