Trwa ładowanie...

Fast food. Siedem toksycznych substancji, które nas zatruwają

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 30.01.2022 13:28
Fast food. 7 toksycznych substancji, które nas zatruwają
Fast food. 7 toksycznych substancji, które nas zatruwają (Getty Images)

Otyłość, cukrzyca, nowotwory, a nawet depresja. Oto koszt upodobania do frytek, hamburgerów i nuggetsów. Sprawdź, co siedzi w twoich ulubionych daniach z sieci ast foodów.

spis treści

1. Fluor w opakowaniach

Opakowania skrywające twojego burgera czy nuggetsy zawierają PFAS. To chemikalia na bazie fluoru, które powiązane są z: rakiem, problemami z płodnością, niską wagą urodzeniową i osłabionym układem odpornościowym. Do takich wniosków doszli badacze publikujący swoje wnioski na łamach "Environmental Science & Technology Letters".

Fast food, żywność przetworzona - tam trucizna może kryć się nawet w opakowaniu
Fast food, żywność przetworzona - tam trucizna może kryć się nawet w opakowaniu (Getty Images)
Zobacz film: "Fast food niszczy układ odpornościowy"

Naukowcy odkryli, że 20 proc. tekturowych rękawów do frytek, 38 proc. opakowań do burgerów i kanapek oraz 56 proc. opakowań do deserów i pieczywa zawiera fluor, który ma zdolność odpychania cząsteczek tłuszczu i wody.

"Ekspozycja na PFAS jest szczególnie poważnym problemem w kontekście COVID-19, ponieważ są one powiązane z tłumieniem układu odpornościowego, a także z przewlekłymi stanami, które wpływają na ciężkość przebiegu COVID-19" – ujawnia kolejny raport.

2. Bromian potasu

Bromian potasu stosowany jako dodatek żywności. W produktach określanych jako fast food wykorzystuje się go jako dodatek spulchniający do mąki, poprawiający dodatkowo teksturę produktu.

Badania prowadzone na zwierzętach dowiodły, że ma działanie rakotwórcze i może przyspieszać rozwój niektórych nowotworów. Został zakazany w Kanadzie, Chinach, Wielkiej Brytanii i Unii Europejskiej.

A jednak nadal podobno można go znaleźć w bułkach kanapkowych i ciastach na pizzę w niektórych sieciach fast foodów w Stanach Zjednoczonych.

3. Glikol propylenowy

Obecny jest w przetworzonej żywności – nie tylko w daniach serwowanych przez sieci restauracji z fast foodem. Można go znaleźć w gotowych sosach, ciastkach, a nawet w karmie dla psów i kotów.

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) określiła glikol propylenowy jako "ogólnie uznawany za bezpieczny", jednak przestrzega przed spożywaniem dużych ilości tego środka przeciwzbrylającego.

Dlaczego? Metabolizowany jest przez wątroby i nerki, a u osób, które mogą mieć schorzenia tych dwóch narządów, glikol propylenowy może kumulować się w organizmie.

4. TBHQ lub tert-butylohydrochinon

Jest powszechnie stosowany w celu konserwowania wysoko przetworzonej żywności, szczególnie po to, by zapobiec psuciu się tłuszczów.

Jednak badanie opublikowane na łamach "Food Bioscience" wskazuje, że obecny w smakowitych nuggetsach czy chipsach TBHQ może wpływać negatywnie na mikrobiotę jelit.

Z kolei badania prowadzone na zwierzętach ujawniły, że ten dodatek może generować niższą odporność układu immunologicznego w starciu z grypą.

5. Fosforany

Stosowane są zarówno w przetwórstwie mięsnym, więc można je odnaleźć w wędlinach, jak i w serach topionych, a nawet dżemach. Zalicza się jej do grupy stabilizatorów i regulatorów kwasowości.

Jednak badanie opublikowane w "Circulation" wykazało, że osoby, u których dieta bogata jest w fosfor, są mniej aktywni fizycznie. To nie wszystko – fosforany są szczególnie groźne dla osób z dysfunkcjami nerek, bo mogą odpowiadać za problemy z układem kostnym, a także wiele chorób serca i układu krążenia.

6. BHT

BHT, czyli butylowany hydroksytoluen, jest stosowany do zachowania świeżości produktów przetworzonych. Uznawany jest za bezpieczny w określonym stężeniu, jednak niektóre badania na zwierzętach wykazały potencjalny związek BHT z nowotworami.

Można go znaleźć w wielu produktach, a po niektóre sięgamy nadzwyczaj często. BHT dodaje się do sosów, dressingów, deserów, majonezów, a także półproduktów ziemniaczanych (np. płatków ziemniaczanych).

7. Galusan propylu

Dodaje się go do tłuszczów, by nie jełczały – np. do smalcu, tłuszczy rybiego czy tłuszczu drobiowego, wołowego, ale też płatków kukurydzianych czy majonezu.

W "Drug and Chemical Toxicology" ukazało się badanie na zwierzętach, które wskazywało na związek galusanu propylu ze wzrostem komórek rakowych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze