Gazpacho - rodzaje, kalorie i wartości odżywcze, wpływ na zdrowie

Gazpacho to zupa, niewymagająca gotowania, podawana na zimno. Jest to hiszpański chłodnik z pomidorów, o charakterystycznym smaku i aromacie. Świetnie sprawdza się szczególnie w gorące dni, ponieważ gasi pragnienie i dostarcza cennych witamin. Co warto wiedzieć o gazpacho?

Gazpacho to zupa podawana na zimno.Gazpacho to zupa podawana na zimno.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Co to jest gazpacho?

Gazpacho to jedna z najpopularniejszych zup w Hiszpanii, wywodzi się z Andaluzji, położonej w południowej części kraju. Gazpacho to chłodnik przygotowywany ze świeżych warzyw, z przewagą pomidorów.

Nie wymaga gotowania i jest serwowana na zimno, najlepiej prosto z lodówki lub z dodatkiem kostek lodu. Zwykle nalewa się ją do szklanek lub niewielkich miseczek. Zupa ma charakterystyczny smak i aromat, świetnie gasi pragnienie i jest prawdziwą bombą witaminową.

W przeszłości gazpacho jadali ubodzy rolnicy, którzy przygotowywali chłodnik z trzech składników: wody, oliwy i chleba. Obecnie składa się on z różnych warzyw, które miksuje się na gładką, jednolitą masę.

Rodzaje gazpacho

Gazpacho andaluz to najbardziej klasyczna wersja gazpacho z pomidorów, ogórków, papryki, oliwy, czosnku, cebuli, octu winnego i chleba. Jest miksowana na gładko.

Salmorejo cordobes - chłodnik przygotowywany z pomidorów, oliwy, czosnku i chleba, jest znacznie bardziej gęsty od klasycznej wersji i ma intensywną czerwono-pomarańczową barwę.

Porra antequerana to zupa, składająca się z pomidorów, dojrzewającej szynki, czerstwego chleba i jajek ugotowanych na twardo. Niektórzy dodają do niej również kawałek zielonej papryki lub tuńczyka w oliwie. Chłodnik powinien być na tyle gęsty, by włożona pionowo łyżka się nie przewróciła.

Gazpacho tostado - to zupa podawana na ciepło, zawiera wszystkie składniki z wersji andaluz, ale dodatkowo dodaje się do niej sok pomarańczowy lub świeże pomarańcze.

Ajo blanco - to chłodnik przygotowywany z migdałów, czosnku, oliwy i chleba. Podaje się go z ziemniakami pieczonymi w mundurkach, winogronami lub melonem.

Kalorie i wartości odżywcze gazpacho

Zupa gazpacho w 100 gramach zawiera:

  • wartość energetyczna - 32,8 kcal,
  • węglowodany - 3,38 g,
  • w tym cukry - 2,32 g,
  • w tym błonnik - 1,04 g,
  • białko - 0,65 g,
  • tłuszcze - 1,62 g,
  • w tym cholesterol - 0 mg,
  • w tym tłuszcze nasycone - 0,27 g,
  • w tym tłuszcze jednonienasycone - 0 g,
  • w tym tłuszcze wielonienasycone - 0,16 g,
  • woda - 91,1 g,
  • beta-karoten - 291 μg,
  • witamina C - 1.98 mg,
  • witamina E - 1.31 mg,
  • witamina K1 - 52.6 μg,
  • witamina B1 < 0.01 mg,
  • witamina B2 - 0.02 mg,
  • witamina B3 - 0.56 mg,
  • witamina B5 - 0.093 mg,
  • witamina B6 - 0.041 mg,
  • witamina B9 - < 5 μg,
  • wapń - 11 mg,
  • chlorki - 468 mg,
  • miedź - 0.04 mg,
  • żelazo - 0.11 mg,
  • jod - < 20 μg,
  • magnez - 8.9 mg,
  • mangan - 0.06 mg,
  • fosfor - 25 mg,
  • potas - 210 mg,
  • selen - < 20 μg,
  • sód- 293 mg,
  • cynk - 0.1 mg,
  • sól -0.75 mg.

Gazpacho a zdrowie

Gazpacho składa się ze świeżych warzyw, zawiera szereg cennych witamin i substancji odżywczych. Swoją czerwoną barwę zawdzięcza naturalnemu barwnikowi. Likopen spowalnia starzenie się organizmu i jest silnie działającym przeciwutleniaczem.

Pomidory obniżają ciśnienie tętnicze krwi i pozytywnie wpływają na pracę serca. Za sprawą błonnika regulują też pracę układu pokarmowego. Czosnek sprzyja leczeniu infekcji wirusowych i chorób układu oddechowego, rozgrzewa, obniża temperaturę ciała i udrażnia zatkany nos.

Regularne spożywanie tej przyprawy pozytywnie oddziałuje na kondycję naczyń krwionośnych, wspomaga krążenie krwi i przeciwdziała zawałowi serca.

Świeży ogórek skutecznie gasi pragnienie i nawadnia organizm. Dodatkowo chroni przed chorobami nowotworowymi, działa moczopędnie, wspomaga leczenie schorzeń układu moczowego i oczyszczenie organizmu z toksyn.

Oliwa z oliwek obniża poziom złego cholesterolu LDL, jednocześnie podnosząc stężenie dobrego - HDL. Ma dobroczynny wpływ na układ pokarmowy, spowalnia starzenie się organizmu, zapobiega zakrzepom i tworzeniu się wrzodów żołądka. Ma również ogromny wpływ na przyswajalność witamin i procesy trawienne.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka