Gorszy od cukru. Odpowiada za epidemię otyłości, cukrzycy i chorób wątroby
Wzrost zachorowań na niealkoholowe stłuszczenie wątroby, widoczny w postaci coraz większej liczby przeszczepień wątroby spowodowanych przez chorobę, rosnąca liczba cukrzyków i osób z nadwagą i otyłością to prawdziwa epidemia XXI wieku. Za tym problemem w dużej mierze stoi dieta, bogata w produkty wysokoprzeworzone. W nich czai się groźny kuzyn cukru.
1. Wszechobecny kuzyn cukru
Syrop glukozowo-fruktozowy (ang. high fructose corn syrup, HFCS, izoglukoza) powstał w połowie XX wieku i szturmem podbił rynek spożywczy.
Powstaje ze kukurydzianej, rzadziej pszennej – pod wpływem działania enzymów i kwasów skrobia przetwarzana jest na żółtą ciecz. Może składać się niemal w 60 proc. z fruktozy oraz glukozy, podczas gdy cukier pod względem budowy chemicznej to fruktoza i glukoza w równych proporcjach.
HFCS dla sektoru spożywczego ma znacznie więcej zalet niż cukier. Jest tańszy, nie ulega krystalizacji i jest łatwiejszy w transporcie. Niestety nie wpływa korzystnie na zdrowie.
2. Uwaga na fruktozę, może powodować wiele chorób
Im więcej syropu glukozowo-fruktozowego w diecie, tym większe ryzyko cukrzycy typu 2., miażdżycy, nadciśnienia, otyłości, chorób wątroby (NAFLD), a nawet raka. Podobnie jednak na zdrowie wpływa cukier.
Co je więc odróżnia? Niestety wyniki badań nie dają jednoznacznej odpowiedzi, choć naukowcy ostrożnie stawiają hipotezę, że ten syrop glukozowo-fruktozowy, w którego składzie fruktoza przeważa, będzie bardziej szkodliwy dla zdrowia niż sam cukier.
HFCS o wysokiej zawartości fruktozy może:
- zmniejszać aktywność białych krwinek, obniżając odporność,
- zmniejszać produkcję leptyny, zaburzając mechanizm uczucia głodu i sytości,
- przyczyniać się do zaburzeń gospodarki lipidowej i odkładania się tłuszczu trzewnego.
Zwracają na to uwagę autorzy najnowszej metaanalizy, która ukazała się na łamach "Frontiers in Nutrition". Badacze wskazali, że zarówno HFCS jak i sacharoza, mogą podobnie wpływać na różne parametry antropometryczne i metaboliczne, jak masa ciała, BMI czy gospodarka lipidowa. Jednak HFCS powoduje również wzrost CRP, będącego wyznacznikiem stanu zapalnego w organizmie.
"Można to przypisać unikalnemu procesowi metabolicznemu fruktozy, który może powodować stres oksydacyjny w komórkach" – piszą naukowcy.
To kolejny dowód na to, że szczególnie wysoka zawartość fruktozy w syropie glukozowo-fruktozowym jest szkodliwa. Tymczasem informacji o stężeniu fruktozy w syropie glukozowo-fruktozowym próżno szukać na etykiecie. A może on kryć się w naprawdę wielu produktach spożywczych, poczynając od ciastek, cukierków i lodów, przez napoje, gotowe dania, konserwy i wyroby mięsne, aż po sosy czy napoje alkoholowe.
Jedynym słusznym wyjściem z sytuacji jest zatem unikanie jakichkolwiek produktów, które mają w składzie syrop z kukurydzy.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl