Groźna bakteria w sezamie. GIS ostrzega
Główny Inspektorat Sanitarny wycofał partię sezamu. Powodem było wykrycie groźnej bakterii, mogącej być źródłem zatrucia pokarmowego.
1. GIS wycofuje partię sezamu
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował we wtorek o wykryciu bakterii salmonelli w partii sezamu. Spożycie zanieczyszczonego produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Chodzi o partię L 210791V858 produktu KRESTO SEZAM, 500 g, z terminem spożycia do 30.09.2022.
Producentem jest VOG Polska Sp. z o.o., ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice; krajem pochodzenia – Somalia.
W ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności GIS podał, że obecność bakterii Salmonella wykryto w trakcie badań urzędowych w jednej z pięciu badanych próbek produktu.
Firma rozpoczęła wycofywanie kwestionowanej partii sezamu z obrotu handlowego, informuje też swoich odbiorców o zaistniałej sytuacji i możliwości dokonywania zwrotu produktu do dostawców.
Organy inspekcji sanitarnej nadzorują proces wycofywania.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl