Trwa ładowanie...

Grzanki - dodatek do zup, samodzielna potrawa, kaloryczność

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
Katarzyna Wąś-Zaniuk 23.11.2021 15:00
Grzanki
Grzanki (Pixabay autor: Christopher Pluta)

Grzanki to nazwa, która odnosi się zarówno do pieczywa podpieczonego z obu stron w tosterze, jak i do drobno pokrojonych, a następnie usmażonych na maśle kawałków tradycyjnego chleba. Te mniejsze z powodzeniem można wykorzystywać w formie dodatku do zup oraz sałatek, większe z kolei doskonale smakują z owocową konfiturą, miodem bądź płynną czekoladą. Co jeszcze warto wiedzieć o grzankach? Ile kalorii znajduje się w 100 gramach tego produktu żywnościowego?

spis treści

1. Charakterystyka grzanek

1.1. Grzanki jako dodatek do zup oraz sałatek

Grzankipokrojonymi w drobną kostkę kawałkami pieczywa, usmażonymi na tłuszczu bądź lekko przyrumienionymi, a następnie podpieczonymi w piekarniku.

Najczęściej przyrządza się je z białego pszennego chleba, bułek, bagietki, pieczywa tostowego, chleba razowego. Niewielkie, podpieczone kawałki chleba doskonale nadają się jako dodatek do sałatek (np. do sałatki Cezara), a także zup o kremowej konsystencji.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Dodanie ulubionych przypraw z np. pieprzu, wędzonej czerwonej papryki, czosnku, bazylii, majeranku, czosnku niedźwiedziego, papryczki chili, rozmarynu, oregano poprawia walory smakowe drobno posiekanych i upieczonych kawałków pieczywa. Gotową przekąskę po wystudzeniu możemy przesypać do szklanego naczynia z zakrętką. Nadaje się ona do spożycia jeszcze przez kilkanaście dni.

1.2. Grzanki jako samodzielna potrawa

Grzanki, podawane w formie upieczonego z obu stron pieczywa, są niezwykle pyszną i sycącą potrawą. Z reguły przyrządza się je w specjalnym opiekaczu – tosterze, jednak możliwe jest również przygotowanie ich w tradycyjnym piekarniku.

Świeżo upieczone kawałki chleba lub bagietki można posmarować masłem czosnkowym, oliwą z oliwek lub ulubioną pastą kanapkową. Wyśmienicie smakują również na słodko np. z konfiturą jagodową, żurawinową lub truskawkową, powidłami śliwkowymi, miodem, białą czekoladą. W wersji wytrawnej, grzanki można podawać z kozim serem, szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorami, serem gouda, twarożkiem i szczypiorkiem, sadzonym jajkiem.

Zobacz także:

2. Ile kalorii mają grzanki?

Ile kalorii mają grzanki? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Inną wartość kaloryczną mają podpieczone kawałki chleba z oliwą lub masłem czosnkowym, a inną te z dodatkiem żółtego sera i salami. Jeden plaster sera gouda, kiełbasy żywieckiej czy szynki parmeńskiej może w znaczny sposób zwiększyć kaloryczność naszej przekąski. Przyjmuje się, że tradycyjne grzanki bez mięsa zawierają około 407 kcal w 100 gramach. Taka porcja dostarcza naszemu organizmowi 7 g tłuszczu, 1,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 698 mg sodu, 125 mg potasu, 74 g węglowodanów, 5 g błonnika, 76 mg wapnia, 4,1 mg żelaza, 31 mg magnezu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze