Trwa ładowanie...

Guma ksantanowa- charakterystyka, zastosowanie, bezpieczeństwo

Wynaleziona w 1960 roku guma ksantanowa jest popularnym dodatkiem do produktów żywnościowych. Wykazuje działanie zagęszczające, a także emulgujące. Oznacza się ją symbolem E415. W jakich produktach możemy znaleźć gumę ksantanową? Czy spożywanie produktów z dodatkiem tego zagęszczacza jest dla nas w pełni bezpieczne? Szczegóły poniżej.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

spis treści

1. Czym jest guma ksantanowa?

Guma ksantanowa jest polisacharydem pochodzenia mikrobiologicznego. Składa się z cząsteczek mannozy, glukozy, kwasu glukonoronowego, a także przyłączonych do nich resztek kwasu octowego oraz pirogronowego. Do pozyskania gumy ksantanowej niezbędna jest fermentacja węglowodanów przy udziale bakterii Xanthomonas campestris. Te same bakterie przyczyniają się do powstawania ciemnych plam na brokułach i kalafiorze.

Guma ksantanowa jest jednym z najpopularniejszych dodatków do żywności. Została wynaleziona w 1960 roku. Od 1968 zaczęto jej używać jako popularnego emulgatora zarówno w krajach europejskich, jak i Stanach Zjednoczonych.

W produktach spożywczych guma ksantanowa oznaczana jest symbolem E415. Charakteryzuje się działaniem emulgującym oraz zagęszczającym. Ponadto, przeciwdziała zbrylaniu się produktów sypkich. Guma ksantanowa po oczyszczeniu oraz zmieleniu występuje w postaci drobnego, białego proszku.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

2. Zastosowanie gumy ksantanowej

Guma ksantanowa jest szeroko wykorzystywana w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz kosmetycznym. W produktach żywnościowych występuje w formie emulgatora, tzn. składnika, umożliwiającego połączenie się wody i oleju oraz powstanie emulsji. Gumę ksantanową możemy znaleźć między innymi w dressingach, syropach, lodach, sosach, dżemach, majonezach, musztardach, galaretkach, płatkach śniadaniowych, koktajlach mlecznych, batonikach, cukierkach, pieczywie bezglutenowym.

Zastosowanie gumy ksantanowej znane jest również producentom kosmetyków i wyrobów farmaceutycznych. Występuje w kremach do twarzy, balsamach do ciała, pełniąc funkcję modyfikatora reologii. Oprócz tego, guma ksantanowa występuje w szamponach, płynach do kąpieli, pastach do zębów, tuszach do rzęs.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że guma ksantanowa stanowi składnik wielu produktów przemysłowych, np. farb, klejówskoncentrowanych pestycydów i herbicydów, emulsji silikonowych, żeli wykazujących działanie czyszczące.

3. Właściwości gumy ksantanowej

Właściwości gumy ksantanowej:

  • łatwo rozpuszcza się w wodzie,
  • wykazuje właściwości stabilizujące oraz zagęszczające,
  • pełni rolę emulgatora w produktach żywnościowych,
  • dodawana do potraw, obniża kaloryczność posiłków,
  • zwiększa zawartość błonnika.

4. Czy guma ksantanowa jest bezpieczna dla zdrowia?

Czy guma ksantanowa jest bezpieczna dla naszego zdrowia? Przez większość dietetyków uznawana jest ona za produkt w pełni bezpieczny, jednak u niektórych osób może powodować uczulenie. Osoby uczulone na kukurydzę, soję czy produkty pszenne powinny wystrzegać się tego popularnego emulgatora.

Guma arabska na co dzień

Gumę arabską stosuje się także do produkcji znaczków pocztowych, klejów czy niektórych produktów artystycznych - pasteli, akwareli, etc.

5. Gdzie kupić gumę ksantanową?

Gumę ksantanową możemy zakupić w sklepach ze zdrową żywnością, a także na aukcjach internetowych. Za 100 gram naturalnej gumy ksantanowej zapłacimy od 8-10 złotych. Duże, kilogramowe opakowanie to koszt około 36-38 złotych.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.