Herbata z dzikiej róży – właściwości, działanie i przepis
Herbata z dzikiej róży jest nie tylko smaczna i aromatyczna, ale i zdrowa. Dzięki niej w prosty sposób można wzmocnić swoją kondycję i odporność, także psychiczną. Picie napoju wspiera organizm na wiele sposobów i pomaga w różnych medycznych okolicznościach. Jak zrobić herbatę z dzikiej róży? Co warto wiedzieć?
1. Co to jest herbata z dzikiej róży?
Herbata z dzikiej róży to napój, do przyrządzenia którego wykorzystuje się owoce krzewu. Warto ją popijać zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdy łatwo o grypę czy przeziębienie.
Dzika róża to krzew z rodziny różowatych, który znajduje szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie, medycynie ludowej, farmaceutyce i kosmetologii. W Polsce spotyka się ponad dwadzieścia gatunków rośliny, a na całym świecie rośnie ich ponad tysiąc. Jakie właściwości mają jej owoce?
Czerwone i soczyste owoce dzikiej róży słyną z wysokiej zawartości witaminy C. Okazuje się, że jej zawartość w kilku owocach zaspokaja dobowe zapotrzebowanie organizmu. To także źródło witaminy E, K, A oraz witamin z grupy B, jak również minerałów takich jak magnez, sód, potas, wapń i żelazo.
W owocach dzikiej róży obecne są także flawonoidy posiadające właściwości przeciwutleniające, galaktolipid, bioflawonoidy, karotenoidy (beta-karoten, likopen i zeaksantyna), garbiniki, pektyny, kwasy organiczne (w tym kwas jabłkowy i kwas cytrynowy) oraz olejki eteryczne. Naukowcy wyróżniają ponad sto związków zawartych w dzikiej róży, które mają pozytywne działanie na organizm.
Owoce dzikiej róży są od wieków popularne i cenione ze względu na smak i walory prozdrowotne. To dlatego wykorzystuje się je do parzenia herbat, robienia konfitur, soków, dżemów czy nalewek.
Zobacz także:
2. Działanie herbaty z dzikiej róży
Herbata z dzikiej róży, głównie z uwagi na zawartość witaminy C, jest pomocna w leczeniu przeziębienia oraz innych infekcji, a także w stanach obniżonej odporności. Napój wspiera organizm w walce z patogenami, wzmacnia pracę układu immunologicznego oraz uzupełnia zapotrzebowanie organizmu na witaminy.
Picie naparu z dzikiej róży szczególnie zaleca się rekonwalescentom, osobom w stanach ogólnego osłabienia i zmęczenia, a także ciężarnym i kobietom karmiącym dzieci piersi.
Herbata z dzikiej róży działa przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Ponadto łagodzi problemy związane z układem pokarmowym (pomaga w czasie biegunek czy dolegliwości ze strony żołądka i dwunastnicy), zmniejsza dolegliwości bólowe (np. kości i stawów), reguluje poziom cukru, obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu (LDL), relaksuje i uspokaja.
Zawartość witaminy C powoduje, że owoce dzikiej róży wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, stąd herbata różana może być pita w ramach profilaktyki żylaków, choroby niedokrwiennej serca czy miażdżycy.
Herbatę z dzikiej róży warto również popijać na ból głowy oraz reumatoidalne zapalenie stawów (łagodzi ból, ale i wspiera proces tworzenia kolagenu oraz odbudowy chrząstki stawowej). Herbata z dzikiej róży poprawia także wygląd skóry: rozjaśnia ją, zmiękcza, uelastycznia i zapobiega zmarszczkom.
Jak widać napój z owoców dzikiej róży ma wszechstronne zastosowanie. Nic dziwnego, że suszone owoce rośliny można znaleźć w składzie wielu leczniczych mieszanek ziołowych: wzmacniających, wykrztuśnych, nasercowych czy wspierających pracę wątroby.
3. Przepis na herbatę z dzikiej róży
Herbatę z dzikiej róży można kupić w aptekach, sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością, ale i w sklepach spożywczych. Można ją również przygotować samodzielnie.
Aby zrobić herbatę z dzikiej róży, należy zaopatrzyć się w surowiec. Owoce dzikiej róży (muszą być dojrzałe, ale niezbyt miękkie) zbiera się na przełomie sierpnia i września, a następnie suszy. Jak to zrobić? Trzeba:
- przekroić owoce na pół, usunąć środek i włoski,
- wypłukać, po czym rozsypać na blasze,
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni. Po upływie 30 minut należy zmniejszyć temperaturę do 60 stopni. Owoce suszy się do momentu, aż zaczną się kruszyć pod naciskiem.
Wysuszone owoce dzikiej róży przechowuje się w ciemnym i suchym miejscu, zawsze w szczelnym pojemniku. Jak parzyć herbatę z dzikiej róży? To bardzo proste. Suszone owoce wystarczy zalać gorącą wodą i parzyć pod przykryciem do 15 minut. Aby wzbogacić smak napoju, można do niego dodać miód lub imbir lub konfiturę z płatków róży.
By przygotować konfiturę z płatków dzikiej róży, wystarczy drewnianą pałką utrzeć je z cukrem pudrem aż momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie trzeba dodać nieco kwasku cytrynowego. Konfitura jest idealna nie tylko do herbaty, ale także do wypieków i deserów.