Trwa ładowanie...

Idealny pomysł na dynię. Świetnie sprawdzi się w chłodne dni

Jesień to idealny czas na dania z dyni. Wiele osób jednak nie zdaje sobie sprawy, że można z niej zrobić pyszną nalewkę, czyli tzw. dyniówkę.

Zobacz film: "Stany otępienne a koronawirus"

spis treści

Zaczął się okres, w którym sklepowe półki uginają się od dużej ilości dyni. Często sięgamy po nie, aby stworzyć ozdoby na Halloween, ale ostatnio coraz więcej Polaków przekonuje się do dań z tego owocu. I słusznie, bo ten składnik daje wiele korzyści naszemu organizmowi.

1. Przepis na nalewkę z dyni

Zupa krem z dyni to w wielu domach stały punkt jesiennych obiadów. Można jednak z niej robić także placki, curry, ciasta, a nawet dżemy i napoje. Polecamy jednak odkryć dyniówkę.

Nalewka z dyni świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Pysznie smakuje, a do tego świetnie rozgrzewa. Jest dość łatwa do przygotowania, więc warto przynajmniej spróbować.

Co potrzebujesz do zrobienia nalewki z dyni?

  • 2,5 kg miąższu z dyni
  • 2,5 l wódki
  • 0,5 l wody
  • 1 kg cukru
  • łyżeczka goździków
  • świeży imbir

2. Jak zrobić dyniówkę?

Teraz czas na działanie. Na początek miąższ dokładnie wyczyść z pestek, a następnie pokrój w niewielką kostkę i wrzuć na przykład do dużego słoja. Dodaj goździki oraz plastry imbiru. Na koniec wszystkie składniki zalej wódką, szczelnie zamknij i schowaj w ciepłe oraz zacienione miejsce na miesiąc.

Po miesiącu przyjdzie czas na kolejny krok. Do wody dodaj cukier i zagotuj, aby zrobił się z tego syrop. Po wychłodzeniu należy dolać go do wcześniej przygotowanego słoja z dynią i ponownie go zamknij oraz schowaj. To jeszcze nie koniec.

Po siedmiu dniach przychodzi czas na przefiltrowanie nalewki. Ważne jest, aby jak najwięcej soku wycisnąć z kawałków dyni, więc wiele osób zaleca, aby wykorzystać sokowirówkę. Warto także przecedzić dyniówkę na przykład przez gazę.

Dyniówka już wygląda kusząco, ale musi teraz odstać przez około pół roku. Po takim czasie smakuje najlepiej. Niecierpliwi mogą jednak skosztować nalewkę nawet po 3-4 miesiącach.

Warto przygotować sobie dyniówkę przed okresem jesienno-zimowym. Stosuje się ją w celach leczniczych. Dynia zawiera w sobie m.in. wapń, magnez, potas, cynk, selen i witaminy A, C, E i B. Dzięki temu nie tylko poprawia naszą odporność, ale ma dobry wpływ na nasz wzrok, skórę i serce.

Dyniówkę najlepiej pić w ilości 25 gram na dobę. Pamiętaj, że jest ona przeznaczona tylko dla dorosłych, więc nie podawaj dzieciom.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.