Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś

Jagody camu camu – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

 Katarzyna Kurek
16.01.2024 17:39
Jagody camu camu - właściwości zdrowotne
Jagody camu camu - właściwości zdrowotne (123RF)

Jagody camu camu są jednymi z najzdrowszych owoców egzotycznych. Zaliczane są do grupy superfoods, czyli superżywności o wyjątkowych wartościach odżywczych. Stanowią bardzo bogate źródło witaminy C. Zawierają też spore ilości innych, cennych związków. Jakich? Jakie są korzyści dla zdrowia związane z regularnym spożywaniem jagód camu camu?

spis treści

1. Co to są jagody camu camu?

Jagody camu camu to owoce pochodzące z krzewów Myrciaria dubia (nazwa handlowa camu camu). Są one niewielkich rozmiarów, niektórym przypominają wiśnie. Z zewnątrz mają intensywną czerwoną, a wręcz purpurową, cienką skórkę. W ich środku znajduje się natomiast żółty miąższ.

Świeże owoce charakteryzują się cierpkim i kwaśnym smakiem. Dlatego też raczej nie je się ich na surowo. Przed spożyciem wskazana jest odpowiednia obróbka kulinarna. Najczęściej z owoców produkuje się soki, zagęszczoną pulpę, czy proszek, które potem można mieszać z innymi produktami spożywczymi.

Skąd pochodzą jagody camu camu i jak je hodować?

Zobacz film: "Superfood w twoim ogrodzie"

Krzewy o nazwie Myrciaria dubia pochodzą z obszarów Ameryki Południowej, a dokładnie z tropikalnych lasów Amazonii. Można je spotkać przede wszystkim na podmokłych i bagnistych terenach Brazylii oraz Peru.

Camu camu naturalnie rosną w gorącym i wilgotnym klimacie. Są stosunkowo łatwe w uprawie, jednak wymagają dużej ilości wody.

2. Jakie są właściwości zdrowotne jagód camu camu?

Owoce camu camu są pełne witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Obfitują w witaminę B3, potas, żelazo, fosfor, ryboflawinę oraz karotenoidy (z czego 45-55 proc. stanowi luteina). Zawierają również liczne flawonoidy oraz przeciwutleniacze.

Czy jagody camu camu są skutecznym źródłem witaminy C?

Owoce camu camu charakteryzują się ogromną zawartością witaminy C. 100 g świeżych jagód może zawierać nawet 2500 mg naturalnej witaminy C.

Objawy, które świadczą o niedoborze witaminy C
Objawy, które świadczą o niedoborze witaminy C [10 zdjęć]

To jeden z najważniejszych elementów codziennej diety. Witamina C odpowiada nie tylko za prawidłowe

zobacz galerię

Jakie są skutki zdrowotne spożywania jagód camu camu?

Właściwości odżywcze owoców sprawiają, że ich regularne spożywanie:

  • wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • chroni organizm przed wolnymi rodnikami, spowalnia procesy starzenia,
  • pomaga zmniejszać stany zapalne, bóle stawów, opuchliznę i obrzęki,
  • wspiera zdrowie wątroby,
  • ogranicza ryzyko chorób krążenia,
  • pomaga utrzymać zdrowy wzrok (ogranicza problemy ze wzrokiem związane z wiekiem),
  • wspiera profilaktykę antynowotworową.

Ponadto uważa się, że jagody mogą być pomocne w leczeniu astmy oraz mogą korzystnie działać na mózg i układ nerwowy.

3. Zastosowanie jagód camu camu w diecie

Z uwagi na wielokierunkowe działanie prozdrowotne, warto zastanowić się nad wprowadzeniem camu camu do codziennej diety. Owoce najczęściej można dostać w postaci proszku, zagęszczonej pulpy lub soku.

Czy jagody camu camu są dostępne w sklepach spożywczych? Tego typu produkty najczęściej można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością oraz w aptekach.

Gdzie znaleźć przepisy kulinarne z wykorzystaniem jagód camu camu? Ciekawe pomysły na wykorzystanie tych egzotycznych owoców można znaleźć w sieci. Czasem kulinarne inspiracje umieszczone są także na etykiecie produktu (tam też można znaleźć informacje na temat wartości odżywczych jagód camu camu).

Zwykle owoce te stosowane są jako dodatek do:

  • smoothie, shake'ów, jogurtów, owsianek, soków, mleka,
  • wypieków i deserów,
  • marynat, sosów,
  • sałatek.

Jakie są opinie użytkowników na temat smaku jagód camu camu? Najczęściej owoców nie spożywa się na surowo, gdyż są cierpkie i kwaśne. Natomiast w postaci przetworzonej mają zwykle lekko cierpki, ale przyjemny smak. Część osób uważa, że mogą one nawet wzbogacać smak potraw. Wiele jednak zależy od indywidualnych preferencji.

4. Czy jagody camu camu są stosowane w suplementach diety?

Ekstrakty z owoców bywają także składnikiem rozmaitych suplementów. Suplementy diety z jagodami camu camu stosuje się doustnie, zawsze według wskazań producenta.

Czy istnieją przeciwwskazania do spożywania jagód camu camu?

Jagód camu camu oraz suplementów z tymi owocami nie należy stosować, jeśli występuje nadwrażliwość na te owoce. Ponadto tego typu produkty nie są odpowiednie dla dzieci, kobiet w ciąży i kobiet karmiących piersią.

Osoby z niskim ciśnieniem oraz przyjmujące leki, stosowanie suplementów z jagodami camu camu powinny omówić z lekarzem.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze