Jagody camu camu - właściwości zdrowotne
Jagody camu camu pochodzą z Ameryki Południowej. Niewielkie owoce kształtem przypominają wiśnie, a kolorem zbliżone są do dojrzewających śliwek. Są wyjątkowe kwaśne, ale bardzo wartościowe. W Polsce najczęściej możemy kupić zmielone jagody - w postaci proszku czy kapsułek.
1. Potężna dawka witaminy C
Jeśli wydaje się wam, że pomarańcze dostarczają najwięcej witaminy C, to się mylicie. Jagody camu camu zawierają jej aż 60 razy więcej i są prawdopodobnie najbogatszym jej źródłem na świecie.
Witamina C jest niezwykle ważna dla zdrowia skóry, włosów i paznokci. Ten składnik odżywczy wspomaga również odporność, dzięki czemu organizm lepiej radzi sobie ze zwalczaniem infekcji.
2. Niezwykłe właściwości przeciwzapalne
Jagody camu camu zdobywają coraz więcej uwagi ekspertów ze względu na dużą zawartość składników o działaniu przeciwzapalnym. Gdy dopada nas choroba, organizm broni się - podwyższa temperaturę, by zwalczyć bakterie czy wirusy. Stan zapalny jest więc poniekąd bardzo potrzebny.
Jednak jego objawy - ból, gorączka i obrzęki nie należą do przyjemnych, a jeśli utrzymują się zbyt długo, mocno osłabiają organizm. Włączając jagody camu camu do diety, szybciej złagodzimy dolegliwości.
3. Łagodzenie bólu stawów
Ze względu na niezwykłe właściwości przeciwzapalne, jagody camu camu łagodzą ból stawów. Spożywanie tych owoców pomaga zwalczać opuchliznę, obrzęki, sztywność czy ból stawów.
Potężna dawka witaminy C chroni przed pojawieniem się problemów zdrowotnych, ponieważ pomaga zapobiegać niszczeniu chrząstki stawowej oraz wspomaga syntezę kolagenu.
4. Zdrowy wzrok
Jagody camu camu są źródłem wielu antyoksydantów – jednym z nich jest beta-karoten. Ten potężny przeciwutleniacz znany jest z tego, że pomaga zachować ostrość wzroku i zapobiega uszkodzeniom siatkówki.
Jagody camu camu zawierają również luteinę i zeaksantynę – obie substancje mają pozytywny wpływ na zdrowie oczu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.