Jak codzienne spożywanie oliwy wpływa na długość życia? Zaskakujące wyniki badań
Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Harvard Medical School dowodzą, że codzienne spożywanie oliwy z oliwek korzystnie wpływa na organizm. Osoby, które brały udział w badaniach miały mniejsze ryzyko zgonu z powodu chorób cywilizacyjnych niż osoby, które nie stosowały w swojej diecie oliwy.
1. Rodzaje oliwy
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest podstawą diety śródziemnomorskiej, ale ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, doceniana jest na całym świecie. Coraz popularniejsza staje się także w Polsce. Wyróżnia się trzy najpopularniejsze rodzaje oliwy:
- Extra Virgin – powstaje z tłoczenia świeżych oliwek, nie podlega żadnym procesom chemicznym. Jest uważana za oliwę najwyższej jakości, a jej smak, kolor, zapach zależą od odmiany oliwek, z jakich została wytworzona. Oliwa extra virgin, czyli oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia, musi zawierać niski poziom kwasowości na 100 g. (do 0,8 proc.).
- Rafinowana oliwa z oliwek – jest otrzymywana w procesie rafinacji oliwy, która nie spełnia jakościowych norm oliwy extra virgin. Podczas rafinacji oliwa traci swój gorzkawy smak, ciemny kolor i zapach, przez co przypomina bardziej olej.
- Oliwa z wytłoczyn z oliwek – powstaje poprzez zmieszanie rafinowanej oliwy z oliwek z wytłoczyn oliwek oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Uznaje się ją za oliwę najniższej kategorii.
2. Oliwa z oliwek zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych
Naukowcy z Harvard Medical School w Stanach Zjednoczonych przeprowadzili badanie, które trwało przez 28 lat, w którym wzięto pod lupę wpływ spożywania oliwy z oliwek na zdrowie. Jedna z badanych grup spożywała codziennie o pół łyżki oliwy z oliwek więcej niż pozostali uczestnicy.
Okazało się, że u tych, którzy spożywali więcej oliwy z oliwek:
- ryzyko zgonu z powodu chorób serca było niższe aż o 19 proc.,
- ryzyko zgonu z powodu raka było niższe o 17 proc.,
- ryzyko zgonu z powodu chorób układu oddechowego było niższe o 18 proc.,
- ryzyko zgonu z powodu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona lub Alzheimera było niższe aż o 29 proc.
3. Jak wybrać najlepsząoliwę?
Aby wybrać właściwą oliwę, należy wziąć pod uwagę takie informacje jak:
- poziom kwasowości,
- pierwsze tłoczenie na zimno – wytłoczone w temp. poniżej 27 stopni z naturalnych owoców, za pomocą praski
- właściwości organoleptyczne – te informacje można umieszczać wyłącznie po zdobyciu odpowiedniej certyfikacji. Szukaj komunikatów typu: "oliwa o zrównoważonym smaku", "wyczuwalny aromat dojrzałych owoców", a także "smak goryczy" itp.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl