Trwa ładowanie...

Jak codzienne spożywanie oliwy wpływa na długość życia? Zaskakujące wyniki badań

 Katarzyna Gałązkiewicz
03.04.2022 15:13
Jak codzienne spożywanie oliwy wpływa na długość życia? Zaskakujące wyniki badań
Jak codzienne spożywanie oliwy wpływa na długość życia? Zaskakujące wyniki badań (East News)

Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Harvard Medical School dowodzą, że codzienne spożywanie oliwy z oliwek korzystnie wpływa na organizm. Osoby, które brały udział w badaniach miały mniejsze ryzyko zgonu z powodu chorób cywilizacyjnych niż osoby, które nie stosowały w swojej diecie oliwy.

spis treści

1. Rodzaje oliwy

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest podstawą diety śródziemnomorskiej, ale ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, doceniana jest na całym świecie. Coraz popularniejsza staje się także w Polsce. Wyróżnia się trzy najpopularniejsze rodzaje oliwy:

  • Extra Virgin – powstaje z tłoczenia świeżych oliwek, nie podlega żadnym procesom chemicznym. Jest uważana za oliwę najwyższej jakości, a jej smak, kolor, zapach zależą od odmiany oliwek, z jakich została wytworzona. Oliwa extra virgin, czyli oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia, musi zawierać niski poziom kwasowości na 100 g. (do 0,8 proc.).
  • Rafinowana oliwa z oliwek – jest otrzymywana w procesie rafinacji oliwy, która nie spełnia jakościowych norm oliwy extra virgin. Podczas rafinacji oliwa traci swój gorzkawy smak, ciemny kolor i zapach, przez co przypomina bardziej olej.
Zobacz film: "Oliwa z oliwek zapobiega zawałowi"
  • Oliwa z wytłoczyn z oliwek – powstaje poprzez zmieszanie rafinowanej oliwy z oliwek z wytłoczyn oliwek oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Uznaje się ją za oliwę najniższej kategorii.
Oliwa z oliwek. Która jest najlepsza?
Oliwa z oliwek. Która jest najlepsza? (East News)

2. Oliwa z oliwek zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych

Naukowcy z Harvard Medical School w Stanach Zjednoczonych przeprowadzili badanie, które trwało przez 28 lat, w którym wzięto pod lupę wpływ spożywania oliwy z oliwek na zdrowie. Jedna z badanych grup spożywała codziennie o pół łyżki oliwy z oliwek więcej niż pozostali uczestnicy.

Okazało się, że u tych, którzy spożywali więcej oliwy z oliwek:

  • ryzyko zgonu z powodu chorób serca było niższe aż o 19 proc.,
  • ryzyko zgonu z powodu raka było niższe o 17 proc.,
  • ryzyko zgonu z powodu chorób układu oddechowego było niższe o 18 proc.,
  • ryzyko zgonu z powodu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona lub Alzheimera było niższe aż o 29 proc.

3. Jak wybrać najlepsząoliwę?

Aby wybrać właściwą oliwę, należy wziąć pod uwagę takie informacje jak:

  • poziom kwasowości,
  • pierwsze tłoczenie na zimno – wytłoczone w temp. poniżej 27 stopni z naturalnych owoców, za pomocą praski
  • właściwości organoleptyczne – te informacje można umieszczać wyłącznie po zdobyciu odpowiedniej certyfikacji. Szukaj komunikatów typu: "oliwa o zrównoważonym smaku", "wyczuwalny aromat dojrzałych owoców", a także "smak goryczy" itp.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze