Trwa ładowanie...

Jak pomarańcze wpływają na wątrobę?

 Ewa Rycerz
29.11.2018 09:23
Pomarańcze korzystnie wpływają na wątrobę
Pomarańcze korzystnie wpływają na wątrobę ((123rf) Pomarańcze korzystnie wpływają na wątrobę)

Szukasz naturalnego produktu, ktory wspomoże pracę wątroby? Jedz pomarańcze. Te cytrusy są kopalnią witamin i minerałów. Zobacz, jak działają na wątrobę.

1. Pomarańcze na wątrobę

Wątroba pełni w organizmie ok. 500 funkcji. Odpowiada za gospodarkę węglowodanami, przekształca je oraz białka w tłuszcze, rozkłada lipidy do kwasów tłuszczowych. Gromadzi witaminy A, D i B12, pełni też rolę "detoksykatora" – neutralizuje toksyny, wytwarza żółć, wspomaga układ odpornościowy.

Dlaczego o tym piszemy? Ponieważ ten największy w organizmie gruczoł bywa niedoceniany, a przez to przeciążony. Szczególnie, jeśli nasza dieta jest ciężkostrawna i wysokotłuszczowa. W konsekwencji może to prowadzić do niealkoholowego stłuszczenia wątroby.

To stan, w którym dochodzi do nadmiernego gromadzenia się tłuszczu w organie. Występuje wtedy tzw. naciek zapalny, który zapoczątkowuje powstawanie blizn. Niealkoholowe stłuszczenie wątroby, jeśli jest nieleczone, może doprowadzić do marskości narządu.

Zobacz film: "Zioła, które wspomagają układ trawienny"

2. Choroba wątroby a pomarańcze

Jak się okazuje, sporą rolę w zapobieganiu stanom zapalnym w wątrobie odgrywają właśnie pomarańcze. To nie tylko skutek zawartych w nich antyoksydantów, które wspomagają oczyszczanie organizmu.

Przeprowadzone w 2016 roku badania wykazały, że cytrusy te zawierają kryptoksantynę. To barwnik roślinny, który wykazuje korzystne działanie u pacjentów z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. Po badaniach na zwierzętach, eksperci doszli do wniosku, że dawki kryptoksantyny wykazują działanie przeciwzapalne. Dalsze testy, tym razem na ludziach, potwierdziły te właściwości. Beta-kryptoksantyna może mieć korzystny wpływ na zdrowie wątroby.

Pomarańcze cenimy za zawartość błonnika, a także licznych witamin i minerałów. Zawierają mnóstwo witaminy C, witamin z grupy B, witaminę A, P, a także beta-karoten, kwas foliowy, peptyny. Są też źródłem wapnia, potasu, żelaza, cynku, miedzi, fosforu i selenu.

Taka kombinacja składników sprawia, że owoce stymulują odporność, pomagają przy anemii, wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze