Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr Krystyna Pogoń

Pomarańcza - kalorie, wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie, sok z pomarańczy

Avatar placeholder
Jarosław Cieśla 12.04.2021 09:37
Pomarańcza - kalorie, wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie, sok z pomarańczy
Pomarańcza - kalorie, wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie, sok z pomarańczy (Shutterstock)

Pomarańcza to owoc należący do rodziny cytrusów. Jego uprawy można znaleźć w klimatach tropikalnych i subtropikalnych, a najbardziej zaawansowanymi produkcyjnie krajami są Chiny, Brazylia i USA. Pomarańcza to nie tylko produkt spożywczy. Używa się jej także w przemyśle kosmetycznym.

spis treści

1. Ile kalorii ma pomarańcza?

W 100 gramach pomarańczy znajduje się około 47 kalorii. Pomarańcza w około 90 proc. złożona jest z wody. Ponadto znajdziemy w niej śladowe ilości witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego.

Pomarańcza to źródło witaminy C
Pomarańcza to źródło witaminy C
Zobacz film: "Lubisz pomarańcze? Wiemy jak wybrać najlepsze"

Składnik pomarańczy to także węglowodany, błonnik, witamina A i P, wapń, magnez, pektyny, żelazo, cynk, miedź, selen, fosfor i potas. Całość uzupełnia woda, która spełnia ważną rolę w procesie wypłukiwania toksyn z organizmu.

2. Właściwości lecznicze pomarańczy

Witamina C, która jest najbardziej cenionym składnikiem pomarańczy jako przeciwutleniacz, minimalizuje objawy stresu, a także chroni przed nowotworami. Wpływa też na kontrolę ciśnienia krwi. Codzienne odpowiednie dostarczanie witaminy C zawartej m.in w pomarańczach bardzo dobrze chroni przed chorobami serca i działa na poprawę ogólnego funkcjonowania organizmu.

Spożywanie pomarańczy wspomaga przemianę materii dzięki błonnikowi. Chroni on także przed chorobami krążenia. Flawony zabezpieczają organizm przed chorobami nowotworowymi, ale także minimalizują ryzyko wystąpienia stanów zapalnych.

Pomarańcze zawierają też niewielkie ilości witamin z grupy B, które mają pozytywny wpływ na układ nerwowy, ciśnienie krwi i pracę serca. Korzystnie też działają na skórę.

Spożywanie pomarańczy powoduje wzmocnienie układu odpornościowego, wpływa na polepszenie wzroku, odstresowuje, poprawia pracę mózgu, wspomaga funkcjonowanie żołądka i jelit oraz jest dobrym rozwiązaniem dla osób z cukrzycą.

3. Olejek pomarańczowy

Przy spożyciu pomarańczy najprościej jest po prostu obrać je ze skórki i rozpocząć od razu delektowanie się nimi. Aromat i smak znajdzie wielu miłośników. Skórki pomarańczy jednak nie należy wyrzucać. Można ją dodawać do ciast, po wcześniejszym smażeniu. Oczywiście najpierw należy owoc dokładnie umyć, najlepiej ciepłą wodą, gdyż w celach konserwujących spryskuje się te cytrusy środkami chemicznymi.

Pomarańcze znajdują swoje zastosowanie również przy wyrobach esencji zapachowych do ciast, a także konfitur. Świetnie sprawdzają się podawane do deserów np. lodów.

Z pomarańczy pod wpływem obierania skórki wydzielają się olejki aromatyczne. Wpływają one bardzo korzystnie na psychikę. Powodują odprężenie, poprawiają nastrój i ogólne samopoczucie, a nawet można je stosować u osób z depresją lub przeciwdziałając tej chorobie. Olejek z pomarańczy wykazuje właściwości antybakteryjne. Stosuje się go przy przeziębieniach i stanach zapalnych. Pomaga w leczeniu trądziku.

To musisz wiedzieć

  1. Czerwone pomarańcze  - naturalny zastrzyk witaminy C
  2. Pomarańcze to nie tylko witamina C. Poznaj ich niezwykłe właściwości
  3. Koktail pomarańczowy
  4. Nie wyrzucaj skórki pomarańczowej. Poznaj jej właściwości
  5. Dlaczego warto jeść pomarańcze

4. Jak zrobić sok z pomarańczy?

Można samemu za pomocą wyciskarki pozyskiwać sok z pomarańczy lub też kupić gotowy. Najlepiej jednak jest spożywać go na świeżo, gdyż przechowywany traci witaminy już po ok. ośmiu godzinach. Sok z pomarańczy usprawnia przemianę materii. Ze względu na występowanie witaminy C doskonale wzmacnia układ odpornościowy organizmu, zwłaszcza w okresie zimowym warto go spożywać zmniejszając ryzyko infekcji.

W stanach gorączkowych pozwala na obniżenie temperatury ciała. Poza tym bardzo dobrze sprawdza się jako lekarstwo na szkorbut oraz przy dolegliwościach wątrobowych.

Jakie są przeciwwskazania do picia soku z pomarańczy? Nie powinny spożywać go osoby z  nadkwaśnością żołądka, a także chorujący na artretyzm.

5. Wartości odżywcze surowych pomarańczy

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 180 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 47,0 kcal 84,6 kcal
Białko 0,94 g 1,69 g
Węglowodany 11,75 g 21,2 g
Cukier 9,35 g 16,83 g
Błonnik 2,40 g 4,32 g
Tłuszcz 0,12 g 0,22 g
Tłuszcze nasycone 0,02 g 0,03 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,02 g 0,04 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,03 g 0,05 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 53,2 mg 95,8 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze