Jaki chleb jest najzdrowszy?
1 z 8Czy powinniśmy wyeliminować chleb z diety?
Pszenny, żytni, a może mieszany? Chleb jest nieodłącznym elementem naszej tradycji i jednym z podstawowych składników zdrowej diety. Niektórzy podczas odchudzania decydują się na całkowite wyeliminowanie pieczywa, sądząc, że jest bardzo tuczące. To błędne myślenie.
Chleb dostarcza nam błonnika i węglowodanów, które są niezbędne w zbilansowanej diecie, jednak tak jak z każdym składnikiem jadłospisu – wszystko należy stosować z umiarem. Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że optymalną ilością chleba, jaką powinniśmy spożywać, jest 250 gramów dziennie.
Jednak na rynku dostępnych jest wiele rodzajów tego produktu, które różnią się nie tylko zawartością kalorii, ale także innych składników odżywczych. Czy wiesz, który chleb jest najzdrowszy, a którego powinniśmy unikać?
Sprawdź też: Toksyczne substancje, które mogą zatruwać organizm i zwiększać ryzyko raka
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.