3 z 8Rodzaje chleba
Powszechnie twierdzi się, że im bardziej biały chleb, tym jest mniej zdrowy. Ale czy wiesz, dlaczego tak jest? To czy chleb jest zdrowy, czy nie, zależy od mąki, z której jest wykonany. Ziarna zbóż zawierają składniki odżywcze, a najwięcej z nich znajduje się tuż pod skórką, w tzw. warstwie aleuronowej. Tej najbardziej wartościowej części pozbywamy się w momencie przemiału ziarna na pył, a więc podczas produkcji mąki.
Wartościowe składniki pozostają jedynie w czasie produkcji mąk słabo oczyszczonych – ciemnych. Zatem im bardziej oczyszczona i jasna mąka, tym mniej w niej witamin i innych składników odżywczych. Czym różni się mąka pszenna od żytniej? W mące pszennej znajduje się więcej białka, magnezu oraz witamin B1 i PP. Z kolei mąka żytnia jest bogatsza o witaminę B2, mangan i cynk.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Przychodzi z pomocą, gdy inne metody zawodzą. Powinna go mieć każda mama