Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
4 z 8Chleb pełnoziarnisty
Najpopularniejszym rodzajem chleba jest chleb pszenny. Jego zaletą jest to, że jest lekkostrawny, dzięki czemu z powodzeniem mogą go spożywać osoby cierpiące na problemy trawienne i wrzody żołądka. Ponadto zawiera nierozpuszczalny błonnik, który zapobiega rozwojowi nowotworu jelita grubego.
Jeżeli decydujesz się na zakup chleba pszennego, sprawdź, czy jest pełnoziarnisty i wykonany w całości z mąki pszennej, bez dodatków ulepszających. Niestety większość pszennych chlebów wykonuje się z oczyszczonej mąki i to z jednej tylko części ziarna – bielma, które zawiera śladowe ilości składników odżywczych, jak: magnez, wapń, błonnik i białko. Dlatego zawsze wybieraj najciemniejszy rodzaj pieczywa.
Zobacz także: Sycące i dietetyczne śniadanie