7 z 8Chleb kukurydziany i gryczany
Chleb można wykonać z każdego rodzaju mąki. Oprócz tych wykonywanych na bazie mąki pszennej bądź żytniej, coraz większą popularnością cieszą się pieczywa wykonane z innego rodzaju mąki. I tak chleb upieczony na bazie mąki kukurydzianej to nie tylko bogactwo błonnika, ale także witamin A, D i E. Jego największym atutem jest brak glutenu.
Podobną zaletę ma chleb wykonany na bazie mąki gryczanej. To ten rodzaj mąki charakteryzuje się dużą zawartością magnezu (251mg/100g), potasu (577mg/100g), fosforu (337mg/100g), cynku (3,1mg/100g), żelaza (4,1mg/100g) i wapnia (41mg/100g). Zawiera również wartościowe aminokwasy, jak np. lizynę, która wpływa na odporność, i tryptofan, który wspomaga pracę serca.
Sprawdź też: Kardiolog wyjaśnia, o czym może świadczyć kołatanie serca