Trwa ładowanie...

Jakie lody są najzdrowsze? Na to zwróć uwagę przed zakupem

 Katarzyna Kurek
30.05.2022 15:58
Najzdrowsze lody to lody domowe
Najzdrowsze lody to lody domowe (Getty Images)

Lody smakują wyśmienicie i chłodzą w gorące dni. Czy istnieje lepszy, bardziej orzeźwiający deser od lodów? Zanim jednak rozpoczniemy na nie sezon, warto przeanalizować ich skład. Nie każdy lodowy deser jest wart zakupu! Jakie lody wybierać? Jakich unikać?

spis treści

1. Rodzaje lodów

Lody najogólniej można podzielić na lody przemysłowe, rzemieślnicze i cukiernicze. Pierwsze wytwarzane są zwykle przez koncerny na masową skalę. Lody rzemieślnicze to lody własnej produkcji lub pochodzące z niewielkich manufaktur. Z kolei lody cukiernicze to desery wytwarzane przy pomocy specjalnych automatów (np. lody włoskie, lody amerykańskie).

Ze względu na skład lody można podzielić też na:

Zobacz film: "Transport mrożonek w trakcie upałów. Dietetyk alarmuje ws. ponownego mrożenia lodów"
  • Lody mleczne – ich głównym składnikiem jest mleko. Oprócz tego w ich składzie znaleźć można też jaja, cukier, wanilię lub inne dodatki smakowe.
  • Sorbety – czyli mrożona woda z cukrem oraz ze smakowymi dodatkami.
  • Mrożone jogurty – ich bazą są jogurty. Taki deser jest więc zwykle dużo mniej kaloryczny, niż lody przygotowane ze śmietany czy jaj.
  • Lody śmietankowe – są bardzo podobne do lodów mlecznych, ale do ich produkcji używa się śmietanki.
  • Lody mleczno-owocowe – w odróżnieniu od wodnych sorbetów, mają w składzie mleko lub śmietankę.

2. Które lody są najzdrowsze?

Listę zdrowych lodów otwierają na pewno lody domowe. Do ich przygotowania wykorzystuje się zwykle naturalne produkty, np. świeże owoce, jogurty czy nabiał.

Dobrą propozycją są także lody jogurtowe, z małą ilością składników. Jednak w tym przypadku warto jest przeanalizować skład, bowiem nie każde lody jogurtowe są warte zakupu.

Wiele osób uważa, że sorbety są zdrowszą wersją mlecznych lodów. Choć zwykle są one mniej kaloryczne niż tradycyjne lody, to jednak bardzo często ich jakość jest kiepska. Dlatego też, jeśli jesteśmy miłośnikami sorbetów, warto jest przygotowywać je samodzielnie w domu.

3. Na co zwracać uwagę kupując lody?

Przed zakupem lodów warto jest sprawdzić etykietę produktu. Dobrze jest kierować się znaną wszystkim zasadą – im krótsza lista składników, tym lepiej. Istotną kwestią jest także to, czy wykorzystano naturalne produkty.

Czego unikać? Na pewno nie warto kupować lodów, gdy w składzie znajdują się utwardzone tłuszcze, guma guar, barwniki, sztuczne aromaty, syrop glukozowo-fruktozowy, stabilizatory i emulgatory. Koniecznie należy też sprawdzić datę ważności.

Ponadto istotną kwestią jest także sam sposób przechowywania lodów. Niejednokrotnie w marketach lodówki z lodami nie są domykane, przez co lody mogą się nieco rozpuścić. Dlatego też zawsze należy sprawdzać kształt lodów, a jeśli są one w jakikolwiek sposób odkształcone lub zdeformowane, lepiej zrezygnować z ich zakupu.

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze