Jakie warzywa wybierać jesienią i zimą? Sezonowe produkty, mrożonki i kiszonki
Jakie warzywa wybierać jesienią i zimą? Co najlepiej wesprze naszą odporność i jak wybierać warzywa sezonowe? Zgodnie z zaleceniami specjalistów, aby zachować dobre zdrowie, należy jeść dziennie pięć porcji warzyw i owoców, z czego minimum trzy powinny stanowić warzywa. Jakie wybierać jesienią i zimą?
1. Jakie warzywa wybierać jesienią i zimą?
Jesień i zima to czas, w którym organizm człowieka jest osłabiony. Często dopada nas jesienna chandra, przez co, nierzadko porzucamy swoje letnie, zdrowe postanowienia. Jednak w tej części roku potrzebujemy wielu witamin, które wzmocnią nasze ciała i samopoczucie psychiczne.
Warto znać warzywa, po które warto sięgać jesienią i zimą, ponieważ posiadają one dużą ilość cennych mikro- i makroelementów.
1.1. Warzywa sezonowe
Przede wszystkim warto sięgać po świeże produkty. Wśród jesienno-zimowych warzyw sezonowych znajdziemy:
- buraki,
- seler,
- marchew,
- pietruszkę,
- pasternak,
- ziemniaki,
- kapustę białą i czerwoną,
- jarmuż,
- brukselkę,
- szpinak,
- dynię.
Buraki zawierają kwas foliowy, witaminę C, żelazo, wapń, potas i magnez. Ich spożywanie zapobiega anemii oraz ma działanie antynowotworowe. Można z nich przyrządzić zupę, użyć do tarty lub upiec i dodać do sałatki.
Od września do marca możemy cieszyć się smakiem dyni. Znajdziemy w niej witaminy: C, D, B1, B2, PP, żelazo, magnez, miedź, potas, kwas foliowy i beta-karoten.
Dynia świetnie wpływa na wzrok i zapobiega powstawaniu chorób układu krążenia. Najczęściej występuje w postaci zupy, ale dobrze sprawdza się też jako składnik ciast. Warto też jeść pestki dyni, które zawierają cynk i lecytynę.
Por znany jest jako źródło witamin A, C i E, magnezu, potasu, kwasu foliowego oraz żelaza. Zapobiega powstawaniu żylaków i naturalnie wzmacnia odporność organizmu. Sprawdza się jako składnik sałatek, surówek, zup i zapiekanek.
To musisz zobaczyć
1.2. Warzywa mrożone
Jesienią i zimą można też wykorzystać mrożonki. To skuteczny sposób przechowywania warzyw, a dzięki mrożeniu niektóre mikroelementy (np. żelazo) zyskują nawet lepszą bioprzyswajalność. Aby warzywa zachowały jak najwięcej wartości, najlepiej mrozić je od razu po zerwaniu, w temperaturze -18 stopni Celsjusza.
1.3. Warzywa kiszone
W sezonie przeziębień i grypy warto włączyć do jadłospisu warzywa kiszone (kapustę i ogórki). Dzięki fermentacji mlekowej, warzywa zyskują dodatkową porcję witaminy C oraz witamin z grupy B.
Jedzenie kiszonek wpływa korzystnie na odporność, a także układ trawienny (poprawia perystaltykę jelit oraz odbudowuje florę bakteryjną). Należy jednak zwrócić uwagę, aby warzywa były kiszone, a nie kwaszone.
Dieta na jesień i zimę musi odpowiadać potrzebom organizmu, dlatego nie może w niej zabraknąć bogatych w witaminy, minerały i antyoksydanty warzyw.