Janginizacja - charakterystyka, zalety, na czym polega
Janginizacja to proces, który pozwala na uzyskanie smacznych przetworów bez dodatku cukru. Wszystko za sprawą szczypty soli, która wydobywa naturalny smak i aromat. Janginizacja wywodzi się z kuchni makrobiotycznej, która skupia się na profilaktyce chorób i złego samopoczucia. Co warto wiedzieć o janginizacji?
1. Czym jest janginizacja?
Janginizacja to określenie, pochodzące z kuchni makrobiotycznej. Oznacza całkowicie naturalną metodę na utrwalenie owoców i warzyw, za pomocą powolnego duszenia z odrobiną soli kuchennej, himalajskiej, morskiej lub kłodawskiej.
Po dodaniu szczypty soli żywność zaczyna dusić się we własnych sokach, dzięki czemu zyskuje zupełnie inne walory smakowe. Zazwyczaj janginizacja jest wykorzystywana w celu przygotowania przetworów na zimę, ale wiele osób korzysta z niej regularnie.
Owoce i warzywe poddane tej metodzie mogą być przechowywane przez dłuższy czas, bez dodawania substancji konserwujących. Kuchnia makrobiotyczna to rodzaj żywienia, który koncentruje się na profilaktyce chorób i złego samopoczucia. Założenia tej diety pochodzą z Japonii z XVIII wieku, ale oficjalnie przedstawiono je w 1920 roku.
W diecie makrobiotycznej zwraca się szczególną uwagę na sposób gotowania i wybierania produktów, najlepiej sięgać po żywność naturalną, sezonową i jak najmniej przetworzoną. Wśród zwolenników tej kuchni dużą popularnością cieszy się janginizacja, która pozwala na uzyskanie smacznych przetworów bez dodatku cukru.
2. Zalety janginizacji owoców i warzyw
Janginizacja sprawia, że przetwory mają wyjątkowy smak i naturalną słodycz, dzięki czemu nie ma konieczności ich dodatkowego dosładzania. Ponadto, mają żywy kolor, są dość gęste i mogą być przechowywane przez kilka miesięcy bez obaw o zepsucie.
Największą zaletą janginizacji jest możliwość zrezygnowania z używania cukru, co jest szczególnie istotne dla osób, które cierpią na insulinooporność i cukrzycę. Zredukowanie ilości cukru w diecie zmniejsza ryzyko wystąpienia schorzeń, takich jak:
- nadwaga,
- otyłość,
- zaburzenia odporności,
- wzrost ciśnienia krwi,
- cukrzyca typu 2,
- próchnica,
- podwyższone wartości cholesterolu,
- zaburzenia erekcji,
- nawracające infekcje układu moczowo-płciowego,
- dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
- choroby układu sercowo-naczyniowego,
- stany zapalne stawów.
3. Na czym polega proces janginizacji?
Janginizacja to sposób na przetworzenie dojrzałych owoców, bez oznak zepsucia. Szczególnie dobrze sprawdzają się jabłka, gruszki, brzoskwinie, truskawki, wiśnie czy winogrona, ale można wykorzystać również inne gatunki.
Produkty należy dokładnie umyć, pokroić na dowolnej wielkości kawałki, przełożyć do garnka i posypać odrobiną soli. Po zagotowaniu zawartości, zmniejszamy moc kuchenki i dusimy całość przez kilka godzin, aż do uzyskania zadowalającej konsystencji. Kolejnym krokiem jest przełożenie przetworów do słoików i odstawienie ich do góry dnem, aż do ostygnięcia.
4. Dlaczego do procesu janginizacji niezbędna jest sól?
Sól dla wielu osób wydaje się być jeszcze bardziej niezdrowa niż cukier, ale w przypadku janginizacji nie należy się tym martwić, ponieważ do przygotowania przetworów wystarczy dosłownie szczypta tej przyprawy.
Za sprawą soli owoce duszą się we własnych sokach, zwiększają się ich walory smakowe i aromatyczne. Zamiast soli kuchennej można użyć himalajskiej, morskiej lub kłodawskiej.