Brzoskwinia - kalorie, walory zdrowotne, dieta
Brzoskwinia to nazwa drzewa uprawianego dziś do pozyskiwania słodkich i bogatych składniki odżywcze owoców. Brzoskwinia pochodzi prawdopodobnie z Chin i należy do rodziny różowatych. Owoce brzoskwini polecane są osobom na dietach odchudzających, ponieważ mają one działanie zasadotwórcze i moczopędne. Brzoskwinia ma uspokajające działanie, a zawarty w niej bor podnosi również poziom estrogenu, dzięki czemu przeciwdziała osteoporozie.
1. Walory zdrowotne brzoskwini
Oprócz swoich walorów zdrowotnych, owoce brzoskwini są niezwykle soczyste i słodkie. Zawierają związki magnezu, fosforu, potasu, witaminy A i C oraz witaminy z grupy B.
Brzoskwinie dodać możemy do ciast, możemy także zrobić z nich kompot, dżem lub je ususzyć. Pestki brzoskwini służą dowyrabiania dość rzadkiego oleju o delikatnym zapachu migdałów. Brzoskwinie powinniśmy spożywać ze skórą, ponieważ to w niej zawarta jest największa ilość składników odżywczych.
Brzoskwinie w diecie kobiet w ciąży wspomagają zdrowy rozwój dziecka po narodzinach za sprawą zawartości związków kwasu foliowego. Brzoskwinie zapobiegają również wytwarzaniu się wad genetycznych okresu płodowego.
Brzoskwinie stosuje się także w kosmetologii, używa się ich do wyrobu kremów, toników, maseczek i tym podobnych kosmetyków. Brzoskwinia ma działanie odżywiające skórę i odmładzające.
Dzięki zawartości beta-karotenu brzoskwinia wpływa na naszą skórę czyniąc ją bardziej zdrową i nadając atrakcyjny kolor. Regularne spożywanie owoców brzoskwini oczyści nasz organizm z toksyn i pozostałości przemiany materii, przez co poleca się je nie tylko w celach upiększających, a także osobom z chorobami nerek i reumatyzmem.
2. Brzoskwinia w diecie
Brzoskwinia zawiera stosunkowo niewiele cukru, przez co polecana jest jako słodka przekąska w dietach, która nie spowoduje przybrania na wadze. Brzoskwinie oprócz tego, że działają moczopędnie, pobudzają przemianę materii i napędzają organizm do szybszego spalania tłuszczu, co daje dodatkowy efekt odchudzający. W stu gramach brzoskwini znajdziemy 46 kcal, 11 gramów węglowodanów i 2 gramy błonnika pokarmowego.
Jeden owoc brzoskwini ma około 1,2 miligrama jodu, co stanowi sto proc. dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby. Należy jednak jeść świeże brzoskwinie, ponieważ brzoskwinie w puszkach są przetworzone i zawierają znacznie mniej wartości odżywczych.
Koniecznie przeczytaj
Brzoskwinie wspomagają pracę jelit ponieważ zawierają dużo błonnika i wody, co sprawia, że zapobiegają zaparciom. Są one lekkostrawne, zatem mogą je spożywać osoby z problemami żołądkowymi bądź z chorobami wątroby. Nie obciążają naszego układu pokarmowego.
Kobiety w okresie menopauzy powinny włączyć do swojej diety brzoskwinie, ponieważ dzięki zawartości boru podnoszącego poziom estrogenu łagodzą one nieprzyjemne objawy menopauzy.
Brzoskwinie w kuchni możemy stosować jako dodatek do ciast, drożdżówek, galaretek, lodów, można z nich także wykonywać bardzo orzeźwiające i zdrowe koktajle. Brzoskwinie dobrze komponują się w kuchni z produktami mlecznymi, bakaliami oraz miodem. Można z nich wyrabiać również konfitury oraz kompoty.
3. Ile kalorii mają surowe brzoskwinie
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 154 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 39,0 kcal | 60,1 kcal |
Białko | 0,91 g | 1,40 g |
Węglowodany | 9,54 g | 14,69 g |
Cukier | 8,39 g | 12,92 g |
Błonnik | 1,50 g | 2,31 g |
Tłuszcz | 0,25 g | 0,39 g |
Tłuszcze nasycone | 0,02 g | 0,03 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,07 g | 0,10 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,09 g | 0,13 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 6,60 mg | 10,16 mg |