Brzoskwinia - kalorie, walory zdrowotne, dieta
Brzoskwinia to nazwa drzewa uprawianego dziś do pozyskiwania słodkich i bogatych składniki odżywcze owoców. Brzoskwinia pochodzi prawdopodobnie z Chin i należy do rodziny różowatych. Owoce brzoskwini polecane są osobom na dietach odchudzających, ponieważ mają one działanie zasadotwórcze i moczopędne. Brzoskwinia ma uspokajające działanie, a zawarty w niej bor podnosi również poziom estrogenu, dzięki czemu przeciwdziała osteoporozie.
W tym artykule:
Walory zdrowotne brzoskwini
Oprócz swoich walorów zdrowotnych, owoce brzoskwini są niezwykle soczyste i słodkie. Zawierają związki magnezu, fosforu, potasu, witaminy A i C oraz witaminy z grupy B.
Brzoskwinie dodać możemy do ciast, możemy także zrobić z nich kompot, dżem lub je ususzyć. Pestki brzoskwini służą dowyrabiania dość rzadkiego oleju o delikatnym zapachu migdałów. Brzoskwinie powinniśmy spożywać ze skórą, ponieważ to w niej zawarta jest największa ilość składników odżywczych.
Brzoskwinie w diecie kobiet w ciąży wspomagają zdrowy rozwój dziecka po narodzinach za sprawą zawartości związków kwasu foliowego. Brzoskwinie zapobiegają również wytwarzaniu się wad genetycznych okresu płodowego.
Smaczny sekret dobrego zdrowia. Polacy nadal nie mają odpowiednich nawyków
Brzoskwinie stosuje się także w kosmetologii, używa się ich do wyrobu kremów, toników, maseczek i tym podobnych kosmetyków. Brzoskwinia ma działanie odżywiające skórę i odmładzające.
Dzięki zawartości beta-karotenu brzoskwinia wpływa na naszą skórę czyniąc ją bardziej zdrową i nadając atrakcyjny kolor. Regularne spożywanie owoców brzoskwini oczyści nasz organizm z toksyn i pozostałości przemiany materii, przez co poleca się je nie tylko w celach upiększających, a także osobom z chorobami nerek i reumatyzmem.
Brzoskwinia w diecie
Brzoskwinia zawiera stosunkowo niewiele cukru, przez co polecana jest jako słodka przekąska w dietach, która nie spowoduje przybrania na wadze. Brzoskwinie oprócz tego, że działają moczopędnie, pobudzają przemianę materii i napędzają organizm do szybszego spalania tłuszczu, co daje dodatkowy efekt odchudzający. W stu gramach brzoskwini znajdziemy 46 kcal, 11 gramów węglowodanów i 2 gramy błonnika pokarmowego.
Jeden owoc brzoskwini ma około 1,2 miligrama jodu, co stanowi sto proc. dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby. Należy jednak jeść świeże brzoskwinie, ponieważ brzoskwinie w puszkach są przetworzone i zawierają znacznie mniej wartości odżywczych.
Koniecznie przeczytaj
Brzoskwinie wspomagają pracę jelit ponieważ zawierają dużo błonnika i wody, co sprawia, że zapobiegają zaparciom. Są one lekkostrawne, zatem mogą je spożywać osoby z problemami żołądkowymi bądź z chorobami wątroby. Nie obciążają naszego układu pokarmowego.
Kobiety w okresie menopauzy powinny włączyć do swojej diety brzoskwinie, ponieważ dzięki zawartości boru podnoszącego poziom estrogenu łagodzą one nieprzyjemne objawy menopauzy.
Brzoskwinie w kuchni możemy stosować jako dodatek do ciast, drożdżówek, galaretek, lodów, można z nich także wykonywać bardzo orzeźwiające i zdrowe koktajle. Brzoskwinie dobrze komponują się w kuchni z produktami mlecznymi, bakaliami oraz miodem. Można z nich wyrabiać również konfitury oraz kompoty.
Ile kalorii mają surowe brzoskwinie
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 154 g (1 szklanka) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 39,0 kcal | 60,1 kcal |
| Białko | 0,91 g | 1,40 g |
| Węglowodany | 9,54 g | 14,69 g |
| Cukier | 8,39 g | 12,92 g |
| Błonnik | 1,50 g | 2,31 g |
| Tłuszcz | 0,25 g | 0,39 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,02 g | 0,03 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,07 g | 0,10 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,09 g | 0,13 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 6,60 mg | 10,16 mg |
| Równoważnik folianów | 4,00 µg | 6,16 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,02 mg | 0,04 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,03 mg | 0,05 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,81 mg | 1,24 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,15 mg | 0,24 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,03 mg | 0,04 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 4,00 µg | 6,16 µg |
| Witamina B4 - cholina | 6,10 mg | 9,39 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 326 i.u. | 502 i.u. |
| Witamina A | 16,00 µg RAE | 24,6 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 162 µg | 249 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 67,0 µg | 103 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 91,0 µg | 140 µg |
| Witamina E | 0,73 mg | 1,12 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 2,60 µg | 4,00 µg |
| Wapń | 6,00 mg | 9,24 mg |
| Żelazo | 0,25 mg | 0,39 mg |
| Magnez | 9,00 mg | 13,86 mg |
| Fosfor | 20,0 mg | 30,8 mg |
| Potas | 190 mg | 293 mg |
| Sód | 0 mg | 0 mg |
| Cynk | 0,17 mg | 0,26 mg |
| Miedź | 0,07 mg | 0,11 mg |
| Mangan | 0,06 mg | 0,09 mg |
| Selen | 0,10 µg | 0,15 µg |
| Woda | 88,9 g | 137 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.