Trwa ładowanie...

Japończycy nie mają wątpliwości. To najzdrowszy sok

 Maciej Rugała
03.02.2023 15:49
Czerwony sok wydłuży twoje życie i będzie zastrzykiem witamin oraz mikroelementów
Czerwony sok wydłuży twoje życie i będzie zastrzykiem witamin oraz mikroelementów (Getty Images)

O prozdrowotnym działaniu naturalnych soków wiadomo nie od dziś, zwłaszcza jeśli są one naturalne i bez żadnych dodatków. To właśnie nad właściwościami jednego z nich pochylili się naukowcy z Japonii, a to, czego dowiedli, może przekonać cię do zmiany nawyków żywieniowych.

spis treści

1. Japońscy badacze odkrywają zalety soku z pomidorów

Sokowi pomidorowemu przypisuje się wiele zalet i mówi się, że jest "dobry na krew". Co jednak się za tym kryje? Badania japońskich naukowców pokazują, że picie tego soku ma jeszcze więcej plusów.

Zespół badawczy z Tokyo Medical and Dental University postanowił sprawdzić, czy rzeczywiście sok z pomidorów jest najzdrowszy. W swoich analizach dowiódł, że regularne sięganie po ten typ napoju pomaga na dolegliwości związane z ciśnieniem krwi. Zapobiega przy tym także miażdżycy, chroniąc naczynia przed chorobowymi zmianami.

Zobacz film: "Włóż pomidory do torebki z jabłkiem. Genialny trik"

Próba badawcza obejmowała 481 mieszkańców miasta Kuriyama na wyspie Hokkaido. Każdego dnia przez okres roku mieli oni zapewniony zapas soku pomidorowego, z którego mogli korzystać w dowolnych ilościach. Po zakończeniu badania okazało się, że 94 osoby, które wcześniej zmagały się z nadciśnieniem, mają teraz lepsze parametry przepływu krwi. Z kolei u 125 uczestników, którzy cierpieli na dyslipidemię, istotnie obniżył się poziom LDL.

2. Na co dobry jest sok pomidorowy?

Warto nadmienić, że sok pomidorowy jest najzdrowszy, gdy nie zawiera dodatku soli. Często sklepowe napoje są nieco dosalane, bo smak samego soku z pomidorów jest bardzo charakterystyczny. Może to jednak niwelować korzystne działanie dla zdrowia.

Sok pomidorowy zawiera bardzo dużo witaminy C oraz witaminy A. Jest także źródłem:

  • potasu,

  • witaminy K,

  • niacyny,

  • kwasu foliowego,

  • magnezu.

Tym, co decyduje o wyjątkowych właściwościach (oraz o kolorze) pomidorów, jest likopen. To karotenoid o silnych właściwościach przeciwutleniających. Potwierdzono jego działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe, ponieważ "zmiata" z organizmu wolne rodniki i utrudnia tworzenie blaszki miażdżycowej.

Maciej Rugała, dziennikarz Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze