Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Emilia Kołodziejska

Jęczmień obniża poziom cukru we krwi i zmniejsza apetyt

Avatar placeholder
Anna Zwolińska 22.03.2019 09:42
Jęczmień obniża poziom cukru we krwi i zmniejsza apetyt
Jęczmień obniża poziom cukru we krwi i zmniejsza apetyt (Zdjęcie jęczmienia / Shutterstock)

Badania udowodniły, że jęczmień pozytywnie wpływa na zdrowie, ponieważ zmniejsza poziom cukru we krwi oraz ryzyko cukrzycy. Sekret tkwi w specjalnym połączeniu różnych rodzajów błonnika pokarmowego w jęczmieniu, które pomagają również zmniejszać apetyt i ryzyko chorób krążenia.

Szwedzcy naukowcy z Uniwersytetu w Lund są zaskoczeni tym, że odpowiednie połączenie różnych rodzajów błonnika pokarmowego może przynieść takie znakomite rezultaty w tak krótkim czasie.

Badania przeprowadzono z udziałem zdrowych uczestników w średnim wieku, którzy zostali poproszeni o jedzenie przez trzy dni chleba powstałego w większości z jęczmienia – na śniadanie, obiad oraz kolację.

Około 11-14 godzin po ostatnim posiłku ochotników zbadano pod kątem wskaźników ryzyka cukrzycy i chorób układu krążenia.

Zobacz film: "Kawa obniża poziom cukru w organizmie organizmie"

Naukowcy odkryli, że metabolizm poprawił się już po 14 godzinach. Jęczmień wpłynął też na obniżenie poziomu cukru, zwiększenie wrażliwości na insulinę oraz usprawnił kontrolę apetytu. To właśnie zasługa błonnika w ziarnach, który dociera do jelit, stymulując produkcję dobrych bakterii oraz uwalnianie ważnych hormonów.

Które zboża są najzdrowsze?
Które zboża są najzdrowsze? [7 zdjęć]

Produkty z przetworzonego ziarna są często obecne na półkach sklepów, gdyż mają dłuższą świeżość. Problem

zobacz galerię

Po zjedzeniu chleba powstałego z ziaren jęczmienia doszło do zwiększenia produkcji hormonu, który zmniejsza przewlekły stan zapalny organizmu. Takie działanie zapobiega zarówno chorobom układu krążenia, jak i cukrzycy.

Podobne badania przeprowadzone wcześniej razem z zespołem z Uniwersytetu w Göteborgu dowiodły, że błonnik pokarmowy w ziarnach jęczmienia wywołuje zwiększenie liczby bakterii Prevotella copri w jelitach. Regulują one poziom cukru we krwi oraz pomagają zmniejszyć liczbę chorobotwórczych bakterii.

Wpływ jęczmienia na zdrowie jest uzależniony od składu flory bakteryjnej  człowieka. Oznacza to, że osoby z niską zawartością Prevotella copri, doświadczają mniejszych zalet w wyniku spożywania produktów jęczmiennych. Jednak jedzenie większej ilości tego zboża może pomóc stymulować namnażanie się pozytywnych bakterii.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze