Jedna łyżka to tylko dwie kalorie. Redukują ryzyko raka i alzheimera
W Polsce nadal mało popularne, choć smakosze kuchni śródziemnomorskiej się nimi zajadają. Jedna łyżka dostarcza organizmowi zaledwie dwie kalorie. Słyną ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Wspierają także zdrowie serca i mózgu.
1. Świetnie uzupełnią dietę osoby, która chce schudnąć
Kapary to powszechny składnik kuchni śródziemnomorskiej. Zerwane prosto z krzaka mogą zaskoczyć gorzkim smakiem, ale gdy się je ususzy, a następnie zamarynuje, całkowicie go zmieniają.
Są wówczas ostre, pikantne i słone, dlatego świetnie sprawdzą się jako dodatek do wielu dań, takich jak ryby, sosy, czy makarony. Te małe zielone kuleczki nieco przypominające groszek mogą zaskoczyć wieloma korzyściami odżywczymi.
Świetnie uzupełnią jadłospis osoby pragnącej schudnąć, ponieważ zalicza się je do produktów o niskiej zawartości kalorii. Jedna łyżka marynowanych kaparów (po odcedzeniu) ma w sobie zaledwie dwie kalorie.
2. Chronią przed rakiem, są dobre dla serca i mózgu
Kapary są również od dawna cenione jako element medycyny ludowej ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne. W połączeniu z czerwonym mięsem ograniczają powstawanie szkodliwych substancji, które mogą uszkadzać komórki, a tym samym zwiększać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów.
Według portalu WebMD te zdrowotne korzyści dotyczą nawet niewielkich ilości kaparów, a dzięki zawartości przeciwutleniaczy kapary odgrywają również istotną rolę w ograniczeniu stresu oksydacyjnego.
Marynowane kapary są świetnym źródłem kwercetyny, która jest niezwykle istotna dla zdrowia układu krążenia, a w szczególności pracy serca, dzięki czemu zmniejszają ryzyko pojawiania się arytmii serca.
Co więcej, osoby, które regularnie sięgają po produkty bogate w kwercetynę, są mniej narażone na rozwój choroby Alzheimera.
3. Bogate w witaminę A, wapń, niacynę
Kapary to także dobre źródło kluczowych minerałów i witamin, takich jak:
- niacyna,
- witamina A,
- wapń,
- witamina E,
- mangan.
Należy jednak mieć na uwadze, że kapary - w zależności od sposobu przygotowania i przechowywania - mogą być źródłem sodu. Wówczas powinny na nie uważać osoby, które nie mogą przesadzać z ilością soli w diecie.
Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl