Jedni jedli cebulę, drudzy jej unikali. Wyniki były jednoznaczne

Cebula od wieków cieszy się uznaniem jako jedno z najzdrowszych warzyw. Współczesne badania naukowe potwierdzają jej wyjątkowe właściwości prozdrowotne, szczególnie w przypadku czerwonej odmiany, która jest bogatsza w cenne składniki odżywcze niż jej żółty odpowiednik. Co sprawia, że cebula powinna znaleźć się w codziennej diecie?

Badali osoby, które często jedzą cebulę. Takie są skutkiBadali osoby, które często jedzą cebulę. Takie są skutki
Źródło zdjęć: © Getty Images

Silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne

Czerwona cebula jest wyjątkowo bogata w kwercetynę - flawonoid, który wykazuje silne właściwości przeciwutleniające i pomaga w zwalczaniu wolnych rodników. Dzięki temu działa ochronnie na organizm, zmniejszając ryzyko wielu chorób przewlekłych, w tym nowotworów.

Ale to nie wszystko - kwercetyna ma również działanie:

  • przeciwzapalne - pomaga redukować stany zapalne w organizmie, co może mieć pozytywny wpływ na choroby autoimmunologiczne,

  • przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne - wspiera odporność i chroni przed infekcjami,

  • antywirusowe - wykazano, że może blokować rozwój wirusów, w tym Herpes simplex, odpowiedzialnego za opryszczkę.

Więcej nie rozpłaczesz się przy krojeniu cebuli. Sprawdzone sposoby

Co więcej, kwercetyna może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka występowania polipów jelitowych i stanowić naturalną ochronę przed infekcjami dróg oddechowych.

Naturalny sposób na zdrowe serce

Kolejnym cennym składnikiem cebuli jest allicyna - związek powstający w momencie krojenia warzywa. Allicyna wykazuje silne właściwości:

  • obniżające ciśnienie krwi,

  • regulujące poziom cholesterolu,

  • wzmacniające naczynia krwionośne.

Regularne spożywanie cebuli może pomóc w zapobieganiu miażdżycy i chorobom serca, co potwierdzają liczne badania kardiologiczne. Dzięki jej działaniu przeciwzakrzepowemu zmniejsza ryzyko udaru i zawału.

Cebula a walka z nowotworami

Czy cebula może chronić przed nowotworami? Tak sugerują badania przeprowadzone przez naukowców z Włoch i Szwajcarii. W eksperymencie uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy - jedna spożywała cebulę regularnie, druga całkowicie jej unikała.

Wyniki były jednoznaczne: spożywanie jednej cebuli dziennie przez tydzień znacząco zmniejszało ryzyko rozwoju nowotworów. Co więcej, długotrwałe spożywanie cebuli wykazało:

  • 50 proc. redukcję ryzyka raka jelita grubego,

  • zmniejszenie ryzyka raka jamy ustnej, gardła, jajników i nerek.

Oznacza to, że cebula nie tylko wspomaga odporność, ale również działa jako naturalna profilaktyka antynowotworowa.

Kontrola poziomu cukru i wsparcie dla osób z insulinoopornością

Cebula jest doskonałym wyborem dla osób, które chcą kontrolować poziom cukru we krwi. Zawiera chrom - pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania gospodarki insulinowej.

Badania wskazują, że dieta uboga w chrom może prowadzić do insulinooporności, zwiększając ryzyko:

  • cukrzycy typu 2,

  • zaburzeń metabolizmu,

  • nadmiernego przybierania na wadze.

Cebula ma również niski indeks glikemiczny (IG 10), co oznacza, że nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Dzięki temu wspiera stabilizację metabolizmu i może ułatwiać redukcję tkanki tłuszczowej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. NIH

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka