Trwa ładowanie...

Jedz, ale tylko surowe. "Pokarm bogów" poprawia humor, zbija cholesterol i chroni serce

 Karolina Rozmus
21.04.2023 20:03
Ziarna kakaowca obniżają poziom cholesterolu, chronią serce i układ nerwowy
Ziarna kakaowca obniżają poziom cholesterolu, chronią serce i układ nerwowy (Pixabay)

Ten produkt znamy pod postacią brązowego proszku pełnego cukru, który jest kaloryczną bombą i niewiele ma wspólnego ze zdrowiem. Jednak surowe ziarna kakaowca lub surowe mielone kakao to prawdziwe superfood i w takiej postaci warto je spożywać nawet codziennie.

spis treści

1. Ponad 300 substancji aktywnych

Ziarna kakaowca pochodzą z drzewa kakaowego (Theobroma cacao L.) porastającego lasy tropikalne Ameryki Południowej i Środkowej. Łacińską nazwę drzewo otrzymało w XVIII wieku, a w dosłownym tłumaczeniu oznacza ona "pokarm bogów".

Drogocenne nasiona skrywają się we wnętrzu owoców przypominających piłkę futbolową – w każdym znajduje się od 20 do 60 ziaren. Są źródłem ponad 300 prozdrowotnych składników. Znajdziemy w nich moc potasu i magnezu, cynku i wapnia oraz witamin z grupy B, a także roślinnych polifenoli.

Zobacz film: "Migdały, kakao i czekolada pomogą obniżyć cholesterol"
Każdy owoc skrywa od 20 do 60 ziaren kakaowych
Każdy owoc skrywa od 20 do 60 ziaren kakaowych (Pixabay)

Ziarna kakaowca zawierają anandamid, teofilinę czy teobrominę. Ostatni z nich wpływa na poprawę pracy serca. Dobroczynny wpływ na układ krążenia mają także epikatechiny, związki, które wykazują działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Niektóre badania potwierdziły, że mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy, chorób serca, nowotworów i udaru mózgu.

2. Jak jeść surowe kakao?

Surowe kakao można kupić w formie mielonej albo całych ziaren. Te rozdrobnione przed przygotowaniem napoju należy zmielić dokładnie w młynku do kawy, a następnie zagotować w wodzie. Dopiero po takim procesie można napój posłodzić, doprawić cynamonem i wymieszać z mlekiem. Kruszone ziarna kakaowca można też dodawać do owsianek czy deserów. Ziarna kakaowca w całości warto chrupać jak orzechy.

W odróżnieniu od proszków instant - do przyrządzania kakao, jakie znajdziemy na sklepowych półkach czy czekolad, w których zawartość miazgi kakaowej przekracza niewiele ponad 35 proc., surowe ziarna kakao pozwalają cieszyć się całym dobrodziejstwem ich właściwości.

Dzięki magnezowi, potasowi i witaminom z grupy B nie tylko chronią serce oraz układ nerwowy.

Spożywanie ziaren kakaowca może:

  • zwiększać wrażliwość tkanek na insulinę za sprawą flawonoli,
  • poprawiać krążenie krwi,
  • usprawniać pracę wątroby, zmniejszając ryzyko marskości,
  • redukować stres oksydacyjny,
  • obniżać poziom cholesterolu i zmniejszać ryzyko miażdżycy,
  • redukować stres i wpływać pozytywnie na koncentrację,
  • poprawiać nastrój dzięki obecności dwóch związków: fenyloetyloaminy (PEA) oraz anandamidu.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze