Trwa ładowanie...

Jedz, by zapobiegać chorobom układu krążenia. Obniża ryzyko zawału nawet o 23 proc.

Avatar placeholder
Dominika Najda 05.02.2024 20:16
Jakie produkty chronią przed zawałem?
Jakie produkty chronią przed zawałem? (Getty Images)

Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego jak wielki. Okazuje się, że niektóre produkty mogą zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia nawet o 23 proc.

spis treści

1. Zmodyfikuj swoją dietę

Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto go więc wzbogacić czymś chrupiącym. Nowe badania opublikowane w czasopiśmie "BMC Medicine" sugerują, że jajka o poranku warto zamienić na garść orzechów.

Taka dietetyczna zmiana zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia aż o 17 proc. Na tym jednak nie koniec. Orzechy zamiast jajek przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka cukrzycy o 18 proc. i przedwczesnej śmierci o 15 proc.

Zobacz film: "Winogrona chronią przed zawałem serca i udarem mózgu. Ważne odkrycie naukowców z USA"

Zespół naukowców odkrył, że wystarczy zaledwie 25-28 gramów orzechów, by uzyskać korzyści zdrowotne. Nie chodzi jednak o to, by jajka całkowicie zastąpić orzechami, a po prostu urozmaicić i wzbogacić dietę.

Naukowcy odkryli również, że przetworzone mięso warto zastąpić roślinami strączkowymi. Wyeliminowanie kiełbasy, wędlin i tego typu produktów oraz wprowadzenie do diety soczewicy, ciecierzycy oraz fasoli, pozwoliło zmniejszyć ryzyko chorób serca o 23 proc.

2. Czynniki chorób układu krążenia

Istnieje wiele czynników, które wpływają na ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Choć na niektóre z nich nie mamy wpływu, jak choćby wiek lub płeć, zdecydowana większość z nich jest w pełni modyfikowalna.

Do najczęstszych przyczyn chorób serca zalicza się nadciśnienie tętnicze, wysoki poziom cholesterolu, cukrzycę, otyłość, brak aktywności fizycznej, niezdrową dietę oraz nadużywanie alkoholu i nadmiar soli w diecie.

Wszystkie te czynniki są powiązane z naszym stylem życia i wyborami, których dokonujemy każdego dnia. Warto więc dokładniej przyjrzeć się temu, co trafia na nasze talerze, by uchronić się przed wieloma chorobami.

Nawet drobne modyfikacje w jadłospisie mogą okazać się skutecznymi działaniami prewencyjnymi. Korzystnie wpłynie to na nasze zdrowie, samopoczucie oraz wygląd.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze