Jedz codziennie, a obniżysz wiek metaboliczny. Odmłodzisz się nawet o 20 lat
Wiek metaboliczny to wskaźnik, który pokazuje, ile lat mamy według stanu naszego ciała. Jest to liczba, która odzwierciedla zdolność naszego organizmu do przemiany materii, a także ilość tkanki mięśniowej, tłuszczowej i wodnej, jaką posiada nasze ciało. Aby obniżyć wiek metaboliczny, warto wprowadzić do codziennego jadłospisu pewne produkty.
W tym artykule:
Obniż swój wiek metaboliczny
Poniżej przedstawiamy, które produkty, spożywane regularnie, mogą pomóc obniżyć wiek metaboliczny nawet o 5, 10 a nawet 20 lat.
Owies
Ziarna owsa są bogate w rozpuszczalny błonnik, jakim jest betaglukan. Dzięki temu składnikowi, owies pomaga obniżać zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, co skutkuje obniżeniem ryzyka miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Regularne spożywanie owsa ma pozytywny wpływ na naszą florę bakteryjną i pracę układu immunologicznego, a także reguluje poziom cukru we krwi.
Jogurt
Jogurt naturalny, kefir i chudy twaróg to produkty, które dostarczają do organizmu odpowiednią ilość wapnia. Dzięki temu wpływają korzystnie na prawidłowe krzepnięcie krwi i funkcjonowanie układu nerwowego. Warto wybierać produkty nabiałowe o niskiej zawartości tłuszczu i te, które nie zawierają soli.
Jagody
Jagody to prawdziwe skarbnice zdrowia. Zawierają one wiele cennych składników, takich jak witaminy A i C, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, i fosfor. Te leśne owoce mają zdolność pomagania w eliminacji toksycznych substancji z organizmu, usprawniają procesy metaboliczne, wpływają korzystnie na krążenie krwi i podnoszą odporność. Surowe jagody są doskonałym środkiem przeciwdziałającym zaparciom, natomiast soki i przeciery jagodowe są skuteczne w leczeniu biegunki.
Czerwona papryka
Czerwona papryka jest bogata w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem. Ten cenny składnik wzmacnia organizm, chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, uszczelnia naczynia krwionośne, opóźnia proces starzenia się organizmu, redukuje zmiany miażdżycowe i obniża ryzyko nowotworów. Warto dodać, że znaczne ilości witaminy C znajdziemy również w dzikiej róży, czarnej porzeczce, liściach chrzanu, brukselce i natce pietruszki.
Wiśnie
Wiśnie to orzeźwiające i soczyste owoce, które w 82 proc. składają się z wody. Są one prawdziwą bombą witaminowo-mineralną. Stałe spożywanie wiśni wpływa korzystnie na przemianę materii, obniża cholesterol, łagodzi objawy stanów zapalnych, przyspiesza spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej i pomaga na bezsenność.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.