Trwa ładowanie...

Jedz nawet codziennie. Źródło wiecznej młodości, broń na wysoki cukier i cholesterol

Avatar placeholder
29.08.2024 13:34
Tanie, łatwo dostępne i zdrowsze od pieczarek. Zbijają cukier, poskramiają cholesterol
Tanie, łatwo dostępne i zdrowsze od pieczarek. Zbijają cukier, poskramiają cholesterol (Getty Images, YouTube)

Do niedawna to pieczarki uchodziły za najtańsze grzyby, które można kupić w każdym sklepie. Ale od kilku lat równie powszechne są boczniaki. Warto jeść je nawet codziennie, bo są skarbnicą zdrowia. Zawierają pewien cenny składnik, jak przekonuje dr Marek Skoczylas.

spis treści

1. Boczniaki źródłem silnego przeciwutleniacza

Lekarz stomatolog i promotor wiedzy o zdrowiu, dr Marek Skoczylas na platformie YouTube opublikował nagranie o właściwościach zdrowotnych boczniaków. Pochodzące z Chin grzyby, które można spotkać w polskich lasach, ale też uprawiać nawet we własnym domu, warto włączyć do codziennej diety. Najbardziej popularny jest boczniak ostrygowaty, ale warto rozglądać się za nieco rzadszymi gatunkami, takimi jak boczniak mikołajkowy, różowy czy cytrynowy.

Wszystkie je łączy obecność pewnej substancji. To przeciwutleniacz, nazywany witaminą wiecznej młodości, ergotioneina, który występuje także w azjatyckim przysmaku na bazie soi, czyli tempeh, pieczarkach i wątróbce drobiowej. Ergotioneina hamuje stan zapalny i chroni przed stresem oksydacyjnym. Zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a także zgonu z ich powodu.

- Ergotioneina po przeniknięciu do naszego ciała zmniejsza stężenie bardzo, bardzo powoli, czyli po 30 dniach od jej spożycia jest jej w naszym ciele niewiele mniej. Raz spożyta chroni nasz organizm w sposób ciągły - przekonuje dr Skoczylas.

Zobacz film: "Grzyby mogą chronić mózg przed demencją"
Boczniaki wspierają serce, mogą normalizować poziom glukozy we krwi, a nawet chronić przed rakiem
Boczniaki wspierają serce, mogą normalizować poziom glukozy we krwi, a nawet chronić przed rakiem (Pixabay)

Boczniaki warto jeść nie tylko z powodu ergotioneiny. Grzyby są źródłem witamin i minerałów, takich jak potas i fosfor. Ponadto zawierają białko oraz błonnik. Ich obecność w diecie może wspierać zdrowie kości, odporność, a także wspomagać pracę układu pokarmowego.

2. Jedz nawet codziennie. Broń na wysoki cukier i cholesterol

Badania nad boczniakami dowodzą również, że grzyby mogą wspierać walkę z cukrzycą. Naukowcy z Bangladeszu przeprowadzili eksperyment, podając grzyby grupie 90 diabetyków. Odkryli, że już po niespełna miesiącu spożywania boczniaków u chorych doszło do obniżenia poziomu glukozy we krwi. Ponadto zaobserwowano u chorych niższe ciśnienie tętnicze krwi, ale też niższy poziom całkowitego cholesterolu i trójglicerydów.

Gdy w trakcie eksperymentu wykluczono pacjentom grzyby z diety, ciśnienie, glukoza i cholesterol oraz trójglicerydy ponownie wzrosły. Badacze nie mieli wątpliwości, że boczniaki wykazują działanie prozdrowotne.

Jeszcze bardziej intrygujące wnioski przynosi analiza Japończyków. Ci z kolei zaobserwowali, że ekstrakt z boczniaka może hamować wzrost guzów nowotworowych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze