Jedz, nie ograniczaj się. Rak unika tej witaminy
W okresie letnim nasz organizm jest w stanie samodzielnie syntetyzować witaminę D dzięki promieniom słonecznym. W zimie synteza skórna witaminy D jest niemożliwa, dlatego warto zadbać nie tylko o suplementację, ale i o dietę bogatą w produkty, które zawierają jej najwięcej.
1. Zmniejsza ryzyko raka nawet o połowę
Witamina D, znana również jako cholekalcyferol, jest rozpuszczalnym w tłuszczach związkiem steroidowym o aktywności biologicznej. Wyróżniamy dwa główne typy witaminy D: witaminę D2, znaną jako ergokalcyferol, występującą między innymi w drożdżach i grzybach, oraz witaminę D3, która jest wytwarzana w organizmie z 7-dehydrocholesterolu i występuje między innymi w żywności pochodzenia zwierzęcego.
Witamina D pełni wiele istotnych funkcji w naszym ciele. Pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, co jest kluczowe dla prawidłowego rozwoju układu kostnego i utrzymania gęstości kości, szczególnie u małych dzieci i niemowląt. Ponadto witamina D stymuluje komórki do produkcji przeciwciał, co pomaga w ochronie układu immunologicznego.
Witamina D jest również potężnym narzędziem w walce z chorobami nowotworowymi. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego wykazały, że witamina D może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi, jelita grubego i prostaty. Stwierdzono, że ryzyko zachorowania jest nawet o 50 proc. niższe u osób z prawidłowym stężeniem witaminy D we krwi.
2. Gdzie kryje się witamina D?
W okresie zimowym, kiedy nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać witaminy D, suplementacja staje się niezwykle ważna. Jest to szczególnie istotne w miesiącach takich jak grudzień, styczeń czy luty. Suplementację witaminy D warto rozpocząć w październiku, a zakończyć w marcu. Ze względu na to, że witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, suplementy zawierające ten składnik powinny być przyjmowane po posiłku.
Witamina D występuje naturalnie w niektórych produktach spożywczych, takich jak tłuste ryby morskie - węgorz, makrela, śledź, łosoś norweski, tuńczyk. W 100 gramach świeżego węgorza znajduje się aż 1200 j.m. witaminy D. Osoby, które nie spożywają ryb, mogą znaleźć witaminę D w żółtkach jajek. Już jedno kurze żółtko dostarcza około 37 IU tej substancji.
Alternatywą dla suplementów z witaminą D mogą być niektóre grzyby, takie jak pieprznik jadalny (kurka), grzyby shiitake czy pieczarki, które są bogatym źródłem witaminy D2. Warto również sięgać po tran, który nie tylko jest źródłem witamin A i D, ale również dostarcza cennych kwasów omega-3 (DHA i EPA), które mają pozytywny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy i krwionośny.
3. Skutki niedoborów mogą być poważne
Niedobór witaminy D w organizmie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak zmiany kostno-szkieletowe. U dzieci niedostateczne zaopatrzenie organizmu w tę substancję może prowadzić do krzywicy i różnych schorzeń układu kostno-stawowego.
Badania wykazały również, że niewystarczająca ilość witaminy D w organizmie może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, takich jak nowotwór jelita grubego czy rak prostaty, chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak zawał mięśnia sercowego, a także chorób autoimmunologicznych. Niedobór witaminy D może również prowadzić do rozwoju cukrzycy i problemów natury psychicznej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl