Trwa ładowanie...

Pieprznik jadalny (kurka) – występowanie, właściwości, zastosowania kulinarne

 Katarzyna Kurek
03.01.2023 16:11
Pieprznik jadalny ma intensywnie żółty kolor
Pieprznik jadalny ma intensywnie żółty kolor (Adobe Stock)

Pieprznik jadalny to grzyb jadalny, który należy do rodziny kolczakowatych. W Polsce jest dość pospolity. Charakteryzuje się ciekawym smakiem, dlatego też ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. W jakich lasach można znaleźć pieprznika jadalnego? Jakie ma właściwości? Jak wykorzystać kurki w kuchni?

spis treści

1. Co to jest pieprznik jadalny (kurka)?

Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius) to pospolity grzyb jadalny, który można znaleźć w polskich lasach. Rośnie pojedynczo lub w gromadach, zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych. Grzyb ten często jest ukryty pod liśćmi lub mchem, a co ciekawe nigdy nie jest zarobaczony.

Inne nazwy grzyba to kurka, stroczek lisica, lisiec, lisiczka, pieprznik gąska, czy stągiewka jadalna. Czasem nazywany jest także grzybem żydowskim. Ponieważ nie jest atakowany przez owady, jest grzybem koszernym, który mogą spożywać ortodoksyjni Żydzi.

Zobacz film: "Grzyby, których grzybiarze nie znają oraz wiele ciekawych gatunków"

2. Jak rozpoznać pieprznika jadalnego?

Kurki nie są zbyt duże. Ich kapelusze mają barwę jasnożółtą po pomarańczowo-żółtą. Młode grzyby mają kapelusz okrągły, nieco starsze bardziej wypukły z podwiniętym brzegiem, a najstarsze osobniki rozpostarty i nieregularny. Pieprznik jadalny ma także grube i mocne blaszki (listewki).

Opisując pieprznika jadalnego, należy wspomnieć też o jego trzonie. Trzony kurek są pełne, twarde, krótkie. Mają także intensywnie żółty kolor. Co istotne, między nimi a kapeluszem nie ma żadnej ostrej granicy.

3. Z czym można pomylić pieprznika jadalnego?

Pomimo tego, że pieprznik jadalny ma charakterystyczny wygląd, łatwo można pomylić go z innymi grzybami, takimi jak:

  • lisówka pomarańczowa (kurka trująca, fałszywa kurka, kurka jadowita),
  • pieprznik ametystowy,
  • pieprznik pomarańczowy.

4. Pieprznik jadalny – właściwości

Kurki są dobrym źródłem witamin (witaminy z grupy B, witamina D), makro i mikroelementów (żelazo, mangan, fosfor, potas), wartościowego białka, błonnika oraz beta-karotenu.

Pieprznik jadalny z uwagi na dużą zawartość wody jest także niskokaloryczny. Dlatego też będzie odpowiednim dodatkiem do dań dietetycznych. Grzyb ten zawiera niewielkie ilości aminokwasów egzogennych, więc może być stosowany jako dodatek do dań wegetariańskich.

5. Pieprznik jadalny – zastosowania kulinarne

Kurkę można przygotować na wiele rozmaitych sposobów:

  • smażyć – tak przygotowane kurki można jeść samodzielnie, są świetnym dodatkiem do sosów, jajecznicy,
  • dusić – duszone grzyby doskonale smakują z mięsem, makaronami, czy ryżem,
  • gotować – po ugotowaniu pieprzniki jadalne można dodawać do innych potraw, kasz, ryżu, z kurek można zrobić także zupę,
  • marynować – tak przygotowane są doskonałą przekąską na zimę,
  • mrozić – mrożone kurki można dodawać do kremowych zup, sosów, dań warzywnych,
  • suszyć – suszone grzyby świetnie sprawdzą się do farszu, bigosu, czy gulaszu.

6. Pieprznik jadalny – cena

Cena kurek uzależniona jest głównie od sezonu oraz warunków pogodowych. Na początku sezonu, jeśli pogoda jest mało sprzyjająca, ceny sięgają nawet ok. 100 zł za kilogram.

Z kolei w szczycie sezonu za pieprznika jadalnego trzeba zapłacić średnio ok. 20-40 zł kilogram.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze