Trwa ładowanie...

Jedzenie podgrzane w mikrofalówce – tego kroku nie pomijaj. CDC ostrzega

Jeśli ktokolwiek obawia się jedzenia z mikrofali, to raczej w kontekście domniemanej szkodliwości promieniowania. Tymczasem okazuje się, że realnym zagrożeniem jest zatrucie pokarmowe spowodowane niewłaściwym podgrzewaniem żywności. CDC ostrzega, jak tego uniknąć.

Zobacz film: "Niebezpieczne domowe przetwory. Uważaj na jad kiełbasiany"

spis treści

1. CDC wydaje ostrzeżenie

Eksperci z amerykańskich Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) zwracają uwagę na jeden aspekt związany z odgrzewaniem posiłków w kuchence mikrofalowej.

Radzą, by po wyjęciu posiłku z kuchenki sprawdzić temperaturę – zwłaszcza mięsa – termometrem kuchennym. Przesada?

Jedzenie podgrzewa się w mikrofali nierównomiernie
Jedzenie podgrzewa się w mikrofali nierównomiernie (Getty Images)

"Kiedy uznasz, że twoje jedzenie jest gotowe, umieść termometr spożywczy w najgrubszej części dania, upewniając się, że nie dotykasz kości, tłuszczu ani chrząstek" – radzi organ ds. zdrowia.

Ta praktyka ma na celu upewnienie się, że posiłek został podgrzany równomiernie. Jednym z mankamentów podgrzewania jedzenia w mikrofali jest bowiem różnica temperatur.

"Upewnij się, że żywność w kuchence mikrofalowej ma temperaturę 165 stopni Fahrenheita" (około 74 stopnie Celsjusza) - informuje CDC na rządowej stronie.

Dlaczego jest to istotne? Jak podkreśla CDC, może to zapobiec groźnym infekcjom układu pokarmowego. W odróżnieniu od tradycyjnych metod podgrzewana jedzenia, w kuchence mikrofalowej żywność nie jest ogrzewane od wewnątrz. Mikrofale przenikają na głębokość około 2,5-3 cm. Jedzenie na głębszych warstwach ogrzewa się dzięki przewodzeniu ciepła.

CDC sugeruje również, by po podgrzaniu posiłku pozostawić go na kilka minut wewnątrz kuchenki, by ciepło mogło równomiernie rozejść się po całej porcji.

2. Odgrzewanie jedzenia w kuchence mikrofalowej – czym grozi?

Nieprawidłowa obróbka termiczna – w tym podgrzewanie gotowych posiłków czy dań z dnia poprzedniego – może zwiększać ryzyko zakażenia dwoma szczególnie niebezpiecznymi patogenami - Salmonellą i Listerią.

Często bakterie te nie są szczególnie groźne dla zdrowego organizmu dorosłego człowieka. Jednak mogą być przyczyną poważnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych u dzieci, osób z osłabionym układem odpornościowym i u seniorów, a także u kobiet w ciąży.

CDC radzi, by używając termometru kuchennego, pamiętać, że drób powinien zostać ogrzany do co najmniej 74 stopni Celsjusza, podczas gdy podgrzanej w mikrofali rybie wystarczą 63 stopnie.

Podgrzewanie mięsa w mikrofali zgodnie ze wskazaniami CDC ma na celu zminimalizowanie ryzyka zatrucia.

3. Czego nie podgrzewać?

Mięso – steki, pieczony kurczak czy kotlety – to nie jedyne potrawy, które mogą stwarzać zagrożenie zatrucia.

Czego najlepiej w ogóle nie odgrzewać w mikrofalówce? Okazuje się, że ziemniaków z dnia poprzedniego. Zresztą to nie jedyne produkty, które niepoddane działaniu wysokiej temperatury mogą być szkodliwe.

Zwłaszcza gdy są skażone Clostridium botulinum, czyli laseczką jadu kiełbasianego. Niewłaściwe przechowywanie – również warzyw, w szczególności tych o niskiej zawartości kwasów – może być przyczyną szybkiego namnażania się patogenu.

Ten stanowi śmiertelne zagrożenie – w Polsce rokrocznie dochodzi do zatruć toksyną botulinową, najczęściej wskutek spożywania niewłaściwie zakonserwowanej żywności.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.