Trwa ładowanie...

Jelita je uwielbiają. Cenne źródło błonnika pomaga uniknąć zaparć

 Maciej Rugała
07.11.2022 14:42
Mało osób zdaje sobie sprawę jak wartościowe są migdały
Mało osób zdaje sobie sprawę jak wartościowe są migdały (Adobe Stock)

Zawierają minerały, witaminy B6, B9 i E, a także wartościowe kwasy tłuszczowe. W najnowszych badaniach naukowcy wykazali też, że pozytywnie stymulują działanie układu pokarmowego. Co jest tajemnicą prozdrowotności migdałów?

spis treści

1. Migdały wpływają na pracę jelit

Naukowcy zbadali wpływ całych oraz zmielonych migdałów na skład mikrobioty jelitowej, czyli ogółu mikroorganizmów żyjących w jelicie, które odgrywają istotną rolę w trawieniu pokarmu i mogą wywierać pozytywny lub negatywny wpływ na nasze zdrowie, w tym na układ trawienny i odpornościowy. Mechanizmy wpływu mikrobioty na organizm ludzki wciąż są badane, ale dowody sugerują, że spożywanie określonych rodzajów żywności może pozytywnie wpływać na skład i ilość bakterii w naszych jelitach oraz na ich aktywność.

Badanie przeprowadzono na 87 zdrowych dorosłych, którzy spożywali mniej niż zalecana ilość błonnika pokarmowego i regularnie podjadali niezdrowe przekąski (np. czekoladę i chipsy). Uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy: jedna miała zamienić swoje typowe przekąski na 56 g całych migdałów dziennie (mniej niż dwie garści), druga na 56 g zmielonych migdałów, a trzecia - kontrolna - jadła muffinki (o identycznej kaloryce, co migdały).

Zobacz film: "Nasiona i pestki, które chronią przed rakiem"

Obserwacje trwały cztery tygodnie. Po tym czasie okazało się, że u osób spożywających migdały poziom maślanu sodu był znacznie wyższy w porównaniu z grupą kontrolną.

2. Rola maślanu sodu w prawidłowym trawieniu

Jak wyjaśniają naukowcy, maślan jest krótkołańcuchowym kwasem tłuszczowym - głównym źródłem energii dla komórek wyściełających okrężnicę. Skuteczne funkcjonowanie tych komórek zapewnia zaś idealne warunki do rozwoju drobnoustrojów jelitowych, a także do optymalnego wchłaniania składników odżywczych.

"Nie zaobserwowaliśmy istotnej różnicy w czasie pasażu jelitowego, czyli czasie potrzebnym na przejście pokarmu przez jelita, jednak uczestnicy jedzący całe migdały mieli dodatkowe 1,5 wypróżnienia na tydzień w porównaniu z tymi, którzy spożywali migdały zmielone lub nie jedli ich wcale. Sugeruje to, że migdały mogą być również korzystne dla osób cierpiących na zaparcia" - piszą autorzy publikacji.

Dalsze testy wykazały, że spożywanie zarówno całych, jak i zmielonych migdałów dostarcza wielu ważnych składników odżywczych, w tym jednonasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, potasu itp.

3. Kwas masłowy - łakomy kąsek dla komórek okrężnicy

"Jednym ze sposobów, w jaki mikrobiota jelitowa wpływa na nasze zdrowie, jest produkcja krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, takich jak maślan sodu. Jego cząsteczki działają jak źródło paliwa dla komórek okrężnicy, regulują wchłanianie innych składników odżywczych w jelitach i pomagają zrównoważyć pracę układu odpornościowego. Nasze odkrycia sugerują, że spożywanie migdałów może korzystnie wpływać na metabolizm bakterii, a poprzez nie - na całe zdrowie człowieka" - podsumowuje prof. Kevin Whelan, główny autor badania.

Wnioski przedstawiono w czasopiśmie "The American Journal of Clinical Nutrition".

Źródło: PAP

Maciej Rugała, dziennikarz Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze