Jelita je uwielbiają. Cenne źródło błonnika pomaga uniknąć zaparć
Zawierają minerały, witaminy B6, B9 i E, a także wartościowe kwasy tłuszczowe. W najnowszych badaniach naukowcy wykazali też, że pozytywnie stymulują działanie układu pokarmowego. Co jest tajemnicą prozdrowotności migdałów?
W tym artykule:
Migdały wpływają na pracę jelit
Naukowcy zbadali wpływ całych oraz zmielonych migdałów na skład mikrobioty jelitowej, czyli ogółu mikroorganizmów żyjących w jelicie, które odgrywają istotną rolę w trawieniu pokarmu i mogą wywierać pozytywny lub negatywny wpływ na nasze zdrowie, w tym na układ trawienny i odpornościowy. Mechanizmy wpływu mikrobioty na organizm ludzki wciąż są badane, ale dowody sugerują, że spożywanie określonych rodzajów żywności może pozytywnie wpływać na skład i ilość bakterii w naszych jelitach oraz na ich aktywność.
Badanie przeprowadzono na 87 zdrowych dorosłych, którzy spożywali mniej niż zalecana ilość błonnika pokarmowego i regularnie podjadali niezdrowe przekąski (np. czekoladę i chipsy). Uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy: jedna miała zamienić swoje typowe przekąski na 56 g całych migdałów dziennie (mniej niż dwie garści), druga na 56 g zmielonych migdałów, a trzecia - kontrolna - jadła muffinki (o identycznej kaloryce, co migdały).
Obserwacje trwały cztery tygodnie. Po tym czasie okazało się, że u osób spożywających migdały poziom maślanu sodu był znacznie wyższy w porównaniu z grupą kontrolną.
Nasiona i pestki, które chronią przed rakiem
Rola maślanu sodu w prawidłowym trawieniu
Jak wyjaśniają naukowcy, maślan jest krótkołańcuchowym kwasem tłuszczowym - głównym źródłem energii dla komórek wyściełających okrężnicę. Skuteczne funkcjonowanie tych komórek zapewnia zaś idealne warunki do rozwoju drobnoustrojów jelitowych, a także do optymalnego wchłaniania składników odżywczych.
"Nie zaobserwowaliśmy istotnej różnicy w czasie pasażu jelitowego, czyli czasie potrzebnym na przejście pokarmu przez jelita, jednak uczestnicy jedzący całe migdały mieli dodatkowe 1,5 wypróżnienia na tydzień w porównaniu z tymi, którzy spożywali migdały zmielone lub nie jedli ich wcale. Sugeruje to, że migdały mogą być również korzystne dla osób cierpiących na zaparcia" - piszą autorzy publikacji.
Dalsze testy wykazały, że spożywanie zarówno całych, jak i zmielonych migdałów dostarcza wielu ważnych składników odżywczych, w tym jednonasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, potasu itp.
Kwas masłowy - łakomy kąsek dla komórek okrężnicy
"Jednym ze sposobów, w jaki mikrobiota jelitowa wpływa na nasze zdrowie, jest produkcja krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, takich jak maślan sodu. Jego cząsteczki działają jak źródło paliwa dla komórek okrężnicy, regulują wchłanianie innych składników odżywczych w jelitach i pomagają zrównoważyć pracę układu odpornościowego. Nasze odkrycia sugerują, że spożywanie migdałów może korzystnie wpływać na metabolizm bakterii, a poprzez nie - na całe zdrowie człowieka" - podsumowuje prof. Kevin Whelan, główny autor badania.
Wnioski przedstawiono w czasopiśmie "The American Journal of Clinical Nutrition".
Źródło: PAP
Maciej Rugała, dziennikarz Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.