Już nie kuloodporna kawa. Teraz dodają inny składnik
Ilu amatorów kawy, tyle teorii, która jest najlepsza i najzdrowsza. Obok klasyków, czyli małej czarnej lub kawy z mlekiem co chwilę pojawiają się pomysły na bardziej odważne połączenia. Jednym z najświeższych trendów jest dodawanie oliwy z oliwek.
1. Oliwa z oliwek w kawie
Łączenie kawy z tłuszczami otwiera drogę do ciekawych eksperymentów. Na popularnosci zyskuje ostatnio kawa z oliwą z oliwek, którą w swoim menu umieściła nawet jedna ze znanych sieci kawiarni.
Taki napój można też oczywiście przygotować samemu w domu. Jest to banalnie proste: wystarczy dodać do świeżo zaparzonej kawy łyżkę oliwy i dobrze wymieszać.
Nowy trend jest więc na dobrej drodze, by przebić modną kawę kuloodporną (ang. bulletproof coffee) czyli małą czarną z dodatkiem masła i oleju kokosowego. Zwolennicy tego napoju przekonują, że daje świetne efekty odchudzające i chroni przed nagłym spadkiem energii, do którego może dojść po wypiciu klasycznej kawy.
Choć takie pomysł wydają się nowatorskie, ich źródłe można szukać w Azji. Łączenie kawy z oliwą stosuje się np. Singapurze. Z kolei w Tybecie dodaje się do kawy łuste masło, by uzyskać rozgrzewającą i energetyczną mieszankę.
2. Miksuj, ale z rozsądkiem
Zarówno kawa jak i oliwa z oliwek są cenione za swój korzystny wpływ na zdrowie.
Oliwa zmniejsza stan zapalny w organiźmie i nie dopuszcza do powstawania komórek rakowych. Pomaga też obniżyć poziom cholesterolu, wspiera serce, chroni przed chorobą Alzheimera i pomaga utrzymać prawidłową masę ciała (m.in. jako jeden z kluczowych składników diety śródziemnomorskiej).
Z kolei kawa m.in. poprawia krążenie, ma pozytywny wpływ na wątrobę, chroni przed chrobą Parkinsona i Alzheimera, zmniejsza ryzyko depresji, a nawet niektórych nowotworów.
Nie ma jednak dowodów naukowych, które wskazywałyby na konkretne korzyści zdrowotne wynikające z dodawania oliwy do kawy. Nie należy jej więc pić w nieograniczonych ilościach (choć kawa nie jest przeciwwskazana u pacjentów kardiologicznych, osoby np. z nieuregulowanym nadciśnieniem powinny uważać).
W porównaniu do kawy kuloodpornej, nowy trend wypada lepiej pod kątem zawartości tłuszczu. Podczas, gdy bulletproof coffee zawiera tłuszcze nasycone, oliwa z oliwek jest przede wszystkim źródłem zdrowszych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl