Trwa ładowanie...

Już nie kuloodporna kawa. Teraz dodają inny składnik

 Katarzyna Prus
Katarzyna Prus 30.09.2023 12:51
Już nie kuloodporna. Teraz ten składnik dodaje się do kawy
Już nie kuloodporna. Teraz ten składnik dodaje się do kawy (Getty Images)

Ilu amatorów kawy, tyle teorii, która jest najlepsza i najzdrowsza. Obok klasyków, czyli małej czarnej lub kawy z mlekiem co chwilę pojawiają się pomysły na bardziej odważne połączenia. Jednym z najświeższych trendów jest dodawanie oliwy z oliwek.

spis treści

1. Oliwa z oliwek w kawie

Łączenie kawy z tłuszczami otwiera drogę do ciekawych eksperymentów. Na popularnosci zyskuje ostatnio kawa z oliwą z oliwek, którą w swoim menu umieściła nawet jedna ze znanych sieci kawiarni.

Taki napój można też oczywiście przygotować samemu w domu. Jest to banalnie proste: wystarczy dodać do świeżo zaparzonej kawy łyżkę oliwy i dobrze wymieszać.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"
Kwa z oliwą z oliwek to nowy trend
Kwa z oliwą z oliwek to nowy trend (Getty Images)

Nowy trend jest więc na dobrej drodze, by przebić modną kawę kuloodporną (ang. bulletproof coffee) czyli małą czarną z dodatkiem masła i oleju kokosowego. Zwolennicy tego napoju przekonują, że daje świetne efekty odchudzające i chroni przed nagłym spadkiem energii, do którego może dojść po wypiciu klasycznej kawy.

Choć takie pomysł wydają się nowatorskie, ich źródłe można szukać w Azji. Łączenie kawy z oliwą stosuje się np. Singapurze. Z kolei w Tybecie dodaje się do kawy łuste masło, by uzyskać rozgrzewającą i energetyczną mieszankę.

2. Miksuj, ale z rozsądkiem

Zarówno kawa jak i oliwa z oliwek są cenione za swój korzystny wpływ na zdrowie.

Oliwa zmniejsza stan zapalny w organiźmie i nie dopuszcza do powstawania komórek rakowych. Pomaga też obniżyć poziom cholesterolu, wspiera serce, chroni przed chorobą Alzheimera i pomaga utrzymać prawidłową masę ciała (m.in. jako jeden z kluczowych składników diety śródziemnomorskiej).

Z kolei kawa m.in. poprawia krążenie, ma pozytywny wpływ na wątrobę, chroni przed chrobą Parkinsona i Alzheimera, zmniejsza ryzyko depresji, a nawet niektórych nowotworów.

Nie ma jednak dowodów naukowych, które wskazywałyby na konkretne korzyści zdrowotne wynikające z dodawania oliwy do kawy. Nie należy jej więc pić w nieograniczonych ilościach (choć kawa nie jest przeciwwskazana u pacjentów kardiologicznych, osoby np. z nieuregulowanym nadciśnieniem powinny uważać).

W porównaniu do kawy kuloodpornej, nowy trend wypada lepiej pod kątem zawartości tłuszczu. Podczas, gdy bulletproof coffee zawiera tłuszcze nasycone, oliwa z oliwek jest przede wszystkim źródłem zdrowszych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze