Kalmary - właściwości prozdrowotne, przepisy

Owoce morza są źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Kalmary poza właściwościami prozdrowotnymi są naturalnym afrodyzjakiem, który zwiększa libido. Kalmary przygotowane w odpowiedni sposób stają się chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Co warto wiedzieć o kalmarach?

Kalmary mają wiele cennych właściwości prozdrowotnych.Kalmary mają wiele cennych właściwości prozdrowotnych.
Źródło zdjęć: © 123rf
Paula Komendarczuk

Czym są kalmary?

Kalmary (kałamarnice) należą do rodziny głowonogów, zamieszkujących we wszystkich oceanach i pobliskich morzach. Kalmary mają podłużne ciało i dziesięć odnóży (dwa są dłuższe od pozostałych).

Korpus pokrywa cienka skorupka o różnym ubarwieniu, od szaro-przezroczystego do czerwonego. Te głowonogi mogą mierzyć nawet 40 centymetrów długości i ważyć 1,5 kilograma.

Ich smak jest dość specyficzny - słodki i morski jednocześnie. Przyrządzenie kalmarów wymaga wprawy, ponieważ mogą stać się gumowate. Kalmary można spożywać po pozbyciu się błony zewnętrznej i wnętrzności.

W sklepach dostępne są w formie mrożonej, świeżej, a także marynowanej w częściach lub w całości. Świetnie smakują po usmażeniu w głębokim tłuszczu, uduszeniu w sosie lub zarumienieniu na grillu.

Właściwości prozdrowotne kalmarów

Kalmary stanowią źródło dobrze przyswajalnego białka, które jest niezbędne w funkcjonowaniu układu mięśniowego, regeneracji tkanek, produkcji krwi, limfy, enzymów czy hormonów.

Białko znajduje się też w cząsteczkach odpornościowych, uczestniczy w regulacji pH organizmu, a także ułatwia rozprzestrzenienie się witamin i składników mineralnych.

Kalmary zawierają również witaminy z grupy B, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie psychiczne, poprawiają nastrój, redukują napięcie nerwowe, poprawiają zdolność koncentracji i procesy metaboliczne.

Ten gatunek głowonogów to źródło fluoru, jodu i selenu. Pierwszy z nich kumuluje się w zębach i kościach, utwardza je i chroni przed uszkodzeniami.

Jod pełni ważną funkcję podczas wytwarzania hormonów tarczycy, które wywierają ogromny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, mózgu, mięśni, serca czy nerek. Ponadto, są niezastąpione w utrzymywaniu prawidłowej temperatury ciała.

Selen zwiększa odporność organizmu, wspomaga leczenie depresji, zmniejsza ból w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów. Co więcej, kalmary są naturalnym afrodyzjakiem, podnoszą stężenie testosteronu u mężczyzn i libido u kobiet.

Kalmary w kuchni

80 procent masy kalmarów nadaje się do spożycia, jest to mięso z korpusu i odnóży po usunięciu wnętrzności i zewnętrznej powłoki. Kalmary są bardzo popularne w kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Najczęściej można je spróbować grillowane, smażone w głębokim tłuszczu lub duszone w sosie.

W hiszpanii jednym z tradycyjnych dań jest paella, składająca się z kalmarów, krewetek, małż, ryżu i szafranu. W Rosji kalmary podaje się po ususzeniu z dodatkiem soli, w takiej postaci są świetną przekąską do piwa.

Kalmary są zdecydowanie warte spróbowania, ale należy kupować je w sprawdzonym miejscu, ponieważ wchłaniają one i gromadzą toksyczne metale ciężkie z wody.

Jak przyrządzić kalmary?

Świeże kalmary należy umyć, dokładnie oczyścić z błon i usunąć wnętrzności. Można je usmażyć, położyć na grillu, ugotować lub udusić z dodatkiem warzyw.

Mrożone kalmary powinno się rozmrozić w zimnej wodzie i oczyścić. Po pokrojeniu w krążki można obtoczyć w mące z solą i pieprzem, a następnie usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

W trakcie przygotowywania tych owoców morza należy pamiętać, by temperatura była wysoka, a czas obróbki termicznej - krótki. Kalmary powinny być chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Do dań warto podać białe wino.

Kalmary w chrupiącej panierce

Składniki:

  • 500 g kalmarów,
  • mąka,
  • olej,
  • trawa cytrynowa,
  • chili w proszku,
  • sól.

Przygotowanie:

Kalmary myjemy, oczyszczamy i kroimy w krążki. Mąkę mieszamy z pokruszoną trawą cytrynową, chili i solą. Kawałki obtaczamy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu (minutę z jednej strony). Podajemy z dowolnym sosem po skropieniu sokiem z cytryny.

Kalmary z grilla

Składniki:

  • 3 duże kalmary,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 cytryna,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 gałązki tymianku,
  • 2 gałązki rozmarynu.

Przygotowanie:

Kalmary kroimy wzdłuż i nacinamy w kratkę. Posypujemy je tymiankiem, rozmarynem, chili i rozgniecionym czosnkiem. Cytrynę ścieramy na tarce i wyciskamy z niej sok. Dodajemy 2 łyżki oliwy i powstałą marynatą polewamy kalmary.

Miskę przykrywamy folią i ustawiamy w lodówce na pół godziny. Następnie kalmary układamy na rozgrzanym grillu, naciętą stroną w dół. Później kroimy je na mniejsze kawałki i posypujemy natką pietruszki.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka