Takich ryb lepiej unikać. Mogą zawierać rakotwórcze związki

Choć Polacy za rybami nie przepadają, to wędzoną makrelę czy pstrąga, a nawet sardynki z puszki uważają za wyjątkowy przysmak. Faktycznie ryby warto jeść, ale czy na pewno w postaci wędzonej, a jeśli tak, to jakie pułapki mogą czyhać na amatora tej postaci ryby?

Polacy uwielbiają ryby w tej postaciPolacy uwielbiają ryby w tej postaci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karolina Rozmus

Ryby wędzone. Niezdrowy przysmak?

Statystyczny Polak w ciągu roku zjada 12 kg ryb. Dla porównania - mieszkańcy rejonu śródziemnomorskiego spożywają 60 kg ryb. My zjadamy za to 70 kg mięsa rocznie. Można śmiało powiedzieć, że zdecydowanie nie przepadamy za rybami, najczęściej sięgając po nie zwłaszcza w okolicy świąt.

Tymczasem należą do najbardziej wartościowych źródeł białka pochodzenia zwierzęcego. Zawierają pokaźne ilości jodu, selenu czy żelaza, witaminy A, D, E oraz witamin z grupy B. Przede wszystkim zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) – zwłaszcza omega-3.

Jest sięgniemy po ryby wędzone na zimno – najczęściej są to płaty śledziowe, mięso z pstrąga oraz z łososia – to ubytek wartości odżywczych będzie mniejszy, jednak ryzyko skażenia mięsa bakteriami czy pasożytami – większe.

Ryby bogate w kwasy omega-3

Przy wędzeniu na gorąco z kolei ryba zyskuje delikatniejszą strukturę mięsa. Takiemu wędzeniu najczęściej poddaje się całe tusze ryb – śledzi, szprotek czy węgorzy. Wędzenie na gorąco może prowadzić do częściowej degradacji rybiego białka, za to jest znacznie bezpieczniejsze w kontekście potencjalnych mikrobów.

Wartości odżywcze ryby mogą zależeć od metody wędzenia
Wartości odżywcze ryby mogą zależeć od metody wędzenia © Pixabay

Wędzenie wiąże się także z ryzykiem zanieczyszczenia produktu wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA) czy nitrozoaminami. Substancje te mają udowodniony szkodliwy – m.in. kancerogenny czy mutagenny – wpływ na zdrowie.

Z tego powodu zaleca się spożywanie ryb nawet dwa czy trzy razy w tygodniu, ale ryb świeżych.

Jak wybrać wędzoną rybę?

Z wędzonych ryb powinny zrezygnować osoby z chorobami nerek i nadciśnieniem z uwagi na wysoką zawartości soli. Są niewskazane dla dzieci, a także – te wędzone na zimno – dla ciężarnych z uwagi na podwyższone ryzyko zakażenia pasożytniczego czy bakteryjnego.

Na ryby wędzone powinny uważać osoby z nietolerancją histaminy – w jednym kilogramie produktu może się znajdować nawet 300 mg histaminy.

Pozostali od czasu do czasu mogą sobie pozwolić na ten aromatyczny przysmak.

Wybierając się do sklepu warto zwrócić uwagę, by:

  • kupować te, które są najmniej skażone metalami ciężkimi, w tym rtęcią – np. śledzie, sardynki czy dziki łosoś pacyficzny z okolic Alaski,
  • po ryby wędzone na zimno sięgać tylko wówczas, gdy jesteśmy pewni ich źródła, znacznie bezpieczniejszym wyborem na co dzień będą jednak ryby wędzone na gorąco,
  • sięgać po tłuste ryby morskie z uwagi na cenne tłuszcze NNKT – np. makrelę czy halibuta,
  • unikać ryb mocno wędzonych – ich znakiem rozpoznawczym jest ciemna, nasycona kolorem skóra i intensywny zapach.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka