Kardynalny błąd. Zmienia suszone grzyby w rakotwórczą truciznę
Suszone grzyby to istotny składnik wielu potraw w polskiej kuchni. Są smaczne i mają sporo właściwości zdrowotnych. Podpowiadamy, co zrobić, aby nie straciły swojego aromatu i wartości?
1. Po co suszyć grzyby?
Suszone grzyby z powodzeniem można dodawać zarówno do zup, jak i sosów. Proces suszenia wykorzystuje działanie wysokiej temperatury, co umożliwia nie tylko na odparowanie nadmiaru wody, ale także na zachowanie pełni smaku oraz aromatu leśnych smakołyków.
Co istotne, jest to najprostsza, a zarazem najmniej pracochłonna metoda przedłużenia żywotności grzybów. Suszonymi grzybkami warto wzbogacić smak krokietów, pierogów, bigosu, potraw makaronowych czy pieczonych mięs.
2. Które gatunki grzybów warto suszyć?
Procesowi suszenia najlepiej jest poddawać te gatunki grzybów, które wyposażone są w tzw. suchy kapelusz. Szczególnie poleca się suszyć prawdziwki, podgrzybki brunatne, rydze posiadające charakterystyczną pomarańczową barwę oraz koźlarze, grzybki zaliczane do rodziny borowikowatych.
A co z suszeniem maślaków? Zdaniem doświadczonych zbieraczy grzybów suszenie tego rodzaju grzybów jest możliwe, jednak przed rozpoczęciem procesu suszenia niezbędne jest zdjęcie skórki z maślaków. Pozostawienie skórki może bowiem skutkować problemami gastrycznymi, np. niestrawnością czy bólami brzucha.
3. Czy grzyby powinno się myć przed suszeniem?
Czy grzyby powinno się myć przed suszeniem? Okazuje się, że nie. W tym przypadku nadmierna wilgotność może doprowadzić do powstania pleśni na grzybkach. Ta z kolei wykazuje działanie rakotwórcze i zmienia smaczny dodatek w niebezpieczną truciznę. Zanim zdecydujemy się na suszenie grzybów, pamiętajmy jednak o dokładnym wyczyszczeniu produktu, a także o przycięciu trzonków.
W przypadku, gdy grzyby są bardzo zanieczyszczone, wskazane jest wytarcie ich przy użyciu czystej, wilgotnej ściereczki. Warto dodać, że suszeniu należy poddawać tylko zdrowe grzybki.
4. Jak poprawnie suszyć grzyby?
W pierwszej kolejności grzyby należy oczyścić, a następnie pokroić przy użyciu ostrego nożyka. Małe sztuki warto pokroić wzdłuż na połówki, a te duże pociąć na mniejsze kawałki. Do suszenia możemy wykorzystać piekarnik, suszarkę do grzybów lub suszarkę do owoców.
Jeśli korzystamy z piekarnika, suszenie powinno odbywać się w temperaturze 50 stopni Celsjusza. Suszenie zazwyczaj trwa od kilku do maksymalnie kilkunastu godzin. Po tym czasie grzyby należy przełożyć do szklanych naczyń ze szczelnym zamknięciem, np. do słoików.
Zimne słoiki ponownie wkładamy do piekarnika, a następnie ustawiamy urządzenie na temperaturę 100 stopni Celsjusza. Podgrzewanie nie powinno trwać dłużej niż kwadrans. Dzięki tej metodzie grzyby na dłużej zachowają swój unikalny, przyjemny aromat.
Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski