Trwa ładowanie...

Wigilijna zupa grzybowa - przepis, kalorie, pomysły podania

Zupa grzybowa to obowiązkowa pozycja na wielu wigilijnych stołach. Pyszna, sycąca i aromatyczna mieszanka suszonych grzybów, warzyw oraz niekiedy owoców świetnie sprawdza się podczas świątecznej kolacji. Zupa jest prosta do przygotowania i można modyfikować dowolnie przepis, aby zadowolić domowników. Jak przygotować wigilijną grzybową i co zawiera?

Zobacz film: "Domowe sposoby na suszenie grzybów. Zdradzamy najlepsze metody"

spis treści

1. Kalorie w zupie grzybowej

Wigilijną zupę grzybową można przygotować na kilka sposobów. W misce o pojemności 250 ml może zawierać się od kilkudziesięciu do kilkuset kalorii, w zależności od użytych dodatków.

Miska czystej zupy grzybowej ma ok. 30 kalorii, w tym:

  • 3.3 g węglowodanów
  • 0.3 g błonnika
  • 0.7 g białka
  • 2.6 g tłuszczu

Jednak kiedy zabielimy ją śmietaną, dodamy ziemniaki lub makaron, będzie miała 250-300 kalorii, zwiększy się także zawartość białka oraz tłuszczu.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

2. Wartości odżywcze w zupie grzybowej

Suszone grzyby, które są najczęściej wykorzystywane w zupie wigilijnej, mają w sobie mnóstwo witaminy A oraz witamin z grupy B. Zawierają także błonnik oraz minerały, w tym:

  • wapń
  • potas
  • cynk
  • magnez
  • fosfor
  • żelazo.

Bulion warzywny dostarcza cennych mikroelementów oraz dzięki swojej formule ułatwia wchłanianie witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach.

3. Przepis na grzybową zupę wigilijną

Aby przygotować zupę grzybową, potrzebne są następujące składniki:

  • bulion warzywny
  • 2-3 garści suszonych grzybów, namoczonych wcześniej w wodzie
  • kilka suszonych śliwek
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • odrobina mąki
  • śmietana do zup i sosów
  • kilka listków laurowych oraz ziarenek ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie dowolny makaron

Do bulionu należy wrzucić grzyby i zagotować, a następnie zmniejszyć ogień (zupa ma lekko “pyrkać”). Następnie należy wrzucić przyprawy, cebulę pokrojoną w ćwiartki (może być wcześniej opalona nad gazem) oraz czosnek. Kiedy warzywa i grzyby zmiękną, należy dodać suszone śliwki i gotować na bardzo małym ogniu ok. 2-3 godziny.

Po tym czasie należy wyłowić wszystkie warzywa i zostawić same grzyby. Do zupy można dodać śmietanę lub lekko zagęścić je mieszanką wody i mąki.

Opcjonalnie można wrzucić do środka 2 garści makaronu i zagotować do miękkości.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.