Wigilijna zupa grzybowa - przepis, kalorie, pomysły podania
Zupa grzybowa to obowiązkowa pozycja na wielu wigilijnych stołach. Pyszna, sycąca i aromatyczna mieszanka suszonych grzybów, warzyw oraz niekiedy owoców świetnie sprawdza się podczas świątecznej kolacji. Zupa jest prosta do przygotowania i można modyfikować dowolnie przepis, aby zadowolić domowników. Jak przygotować wigilijną grzybową i co zawiera?
1. Kalorie w zupie grzybowej
Wigilijną zupę grzybową można przygotować na kilka sposobów. W misce o pojemności 250 ml może zawierać się od kilkudziesięciu do kilkuset kalorii, w zależności od użytych dodatków.
Miska czystej zupy grzybowej ma ok. 30 kalorii, w tym:
- 3.3 g węglowodanów
- 0.3 g błonnika
- 0.7 g białka
- 2.6 g tłuszczu
Jednak kiedy zabielimy ją śmietaną, dodamy ziemniaki lub makaron, będzie miała 250-300 kalorii, zwiększy się także zawartość białka oraz tłuszczu.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
2. Wartości odżywcze w zupie grzybowej
Suszone grzyby, które są najczęściej wykorzystywane w zupie wigilijnej, mają w sobie mnóstwo witaminy A oraz witamin z grupy B. Zawierają także błonnik oraz minerały, w tym:
- wapń
- potas
- cynk
- magnez
- fosfor
- żelazo.
Bulion warzywny dostarcza cennych mikroelementów oraz dzięki swojej formule ułatwia wchłanianie witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach.
3. Przepis na grzybową zupę wigilijną
Aby przygotować zupę grzybową, potrzebne są następujące składniki:
- bulion warzywny
- 2-3 garści suszonych grzybów, namoczonych wcześniej w wodzie
- kilka suszonych śliwek
- ząbek czosnku
- cebula
- odrobina mąki
- śmietana do zup i sosów
- kilka listków laurowych oraz ziarenek ziela angielskiego
- sól i pieprz
- opcjonalnie dowolny makaron
Do bulionu należy wrzucić grzyby i zagotować, a następnie zmniejszyć ogień (zupa ma lekko “pyrkać”). Następnie należy wrzucić przyprawy, cebulę pokrojoną w ćwiartki (może być wcześniej opalona nad gazem) oraz czosnek. Kiedy warzywa i grzyby zmiękną, należy dodać suszone śliwki i gotować na bardzo małym ogniu ok. 2-3 godziny.
Po tym czasie należy wyłowić wszystkie warzywa i zostawić same grzyby. Do zupy można dodać śmietanę lub lekko zagęścić je mieszanką wody i mąki.
Opcjonalnie można wrzucić do środka 2 garści makaronu i zagotować do miękkości.