Trwa ładowanie...

Bigos – kalorie, przepis, porady, jak uratować bigos

Avatar placeholder
19.12.2023 16:14
Bigos to smaczne i proste w przygotowaniu danie
Bigos to smaczne i proste w przygotowaniu danie (123rf.com)

Przygotowanie bigosu wymaga czasu. Jedyną możliwością na ugotowanie bigosu szybciej jest użycie szybkowaru. Co ważne bigos zyskuje na smaku z każdym podgrzaniem. Im częściej podgrzewamy bigos, tym lepiej. Każda gospodyni domowa i profesjonalny kucharz ma swoje patenty na ugotowanie bigosu, a niektórzy twierdzą, że nie ma dwóch takich samych bigosów nawet według tego samego przepisu.

spis treści

1. Bigos – kalorie

Ile kalorii dostarcza bigos? Tradycyjna potrawa, przyrządzana z kapusty kiszonej, mięsa wieprzowego, wołowego, kiełbasy myśliwskiej, cebuli, suszonych grzybów i koncentratu pomidorowego to około 112 kcal w 100 g.

2. Bigos – przepis

W czasie przygotowywania bigosu warto sięgać po tradycyjne przepisy. Składniki na staropolski bigos to:

  • 2 kg kiszonej kapusty;
  • 1 kg białej świerzej kapusty;
  • 0, 7 kg łopatki wieprzowej;
  • 0, 5 kg wołowiny z kością;
  • 30 dag chudego boczku wędzonego;
  • kawałek kiełbasy wędzonej;
  • 5-6 sporych suszonych grzybów;
  • 20 dag suszonych śliwek;
  • 2 cebule;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • pęczek śwerzego tymianku;
  • 3 liście laurowe;
  • 4-6 ziaren ziela angielskiego;
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej;
  • 2 łyżeczki ziół suszonych mieszanka prowansalska (cząber, tymianek, bazylia, rozmaryn...);
  • 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego;
  • sól, pieprz do smaku.
Zobacz film: "Bigos z boczniakami"

Przygotowanie:

Kapusta na bigos musi być odpowiednio przygotowana. Jeśli jest zbyt kwaśna, koniecznie trzeba ją odcisnąć, a kwas najlepiej zostawić, bo może się okazać potrzebny przy doprawianiu. Kapustę następnie siekamy na mniejsze kawałki. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oczyszczone i pozbawione kości mięso do bigosu należy pokroić w sporą kostkę. Na rozgrzaną patelnie wsypujemy odrobinę soli, aby mięso się nie przypalało. Warto również najpierw podsmażyć wołowinę, a następnie po ok. 20 minutach dorzucić mięso wieprzowe. Delikatnie solimy i gdy się odrobinę poddusi, dodajemy wino. Gdy alkohol odparuje, doprawiamy ziołami prowansalskimi i pieprzem. Następnie dusimy ok. godziny.

Bigos jest tradycyjną poslką świąteczną potrawą
Bigos jest tradycyjną poslką świąteczną potrawą (Shutterstock)

W międzyczasie do kapusty wlewamy 2 szklanki wody, wrzucamy kości z mięsa, liście laurowe, ziele angielskie i odrobinę solimy. Mieszamy i gotujemy. Kapusta musi się rozgotować na papkę. W międzyczasie dodajemy posiekaną świeżą kapustę i grzyby.

Na osobnej patelni smażymy pokrojone w kostkę chudy boczek i kiełbasę, dodajemy cebulę. Gdy zmięknie, dodajemy posiekany czosnek z tymiankiem i zioła prowansalskie z pieprzem. Dodajemy do kapusty miękkie mięso, a na sam koniec przelane wrzątkiem pokrojone śliwki i podsmażoną z wędlinami cebulkę i czosnek. Przyprawiamy i gotujemy chwilę.

3. Bigos – porady

Ugotowany bigos można włożyć gorący do słoików i zakręcić. Dzięki temu się same zawekują albo też ostudzony przechowywać w zamrażalniku w odpowiednich pojemnikach. Bigos w słoikach możemy przechowywać przez około 2 tygodnie w ciemnym i chłodnym miejscu.

8 powodów, dla których warto jeść kapustę
8 powodów, dla których warto jeść kapustę [10 zdjęć]

Kapusta to popularne warzywo często używane w kuchni. Bogata jest w antyoksydanty i witaminy, więc warto

zobacz galerię

Aby uzyskać odpowiednią konsystencję i nie zagęszczać bigosu należy cały czas gotować bigos w minimalnej ilości płynu i kontrolować jego ilość. Pamiętajmy, że wszelkie zagęstniki sprawiają, że bigos w słoikach zepsuje się szybciej.

4. Bigos – jak uratować niedobry bigos

Bigos, który zaczął się przypalać, przełóż do miski i poczekaj, aż ostygnie. Gdy zapach się ulotni, można zacząć dusić bigos dalej. Można również wrzucić do bigosu piętkę razowego chleba lub skórkę z ziemniaka, które wchłoną przykry zapach.

ZOBACZ TAKŻE:

Do garnka z bigosem można też włożyć korek od wina, a jeśli bigosu jest dużo to kilka korków. Bigos należy następnie zagotować i wyciągnąć korki.

W sytuacji, gdy przesolimy bigos, może go uratować dodanie świeżej kapusty. Bigos trzeba z nią zagotować. Pomoże również dodanie do bigosu surowego ziemniaka, który wyciągnie nadmiar soli.

Zbyt kwaśny bigos uratuje odrobina cukru, miodu, suszonych śliwek lub powideł śliwkowych.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze