Trwa ładowanie...

Suszenie grzybów - sposoby, przechowywanie

Grzyby mają szerokie grono zwolenników, ale niestety sezon na ten produkt nie trwa przez cały rok. Z tego powodu coraz więcej osób decyduje się na suszenie grzybów, by móc wykorzystać je w późniejszym czasie do przygotowania aromatycznych dań. Co warto wiedzieć o suszeniu grzybów?

Zobacz film: "Wskazówki dla grzybiarzy"

spis treści

1. Jakie grzyby nadają się do suszenia?

Warto mieć świadomość, że nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia. Przede wszystkim okazy muszą być świeże, bez oznak psucia czy obecności robaków.

Lepiej sięgać po te w średnim rozmiarze, małe lepiej zamarynować, ponieważ po ususzeniu staną się jeszcze drobniejsze. Najlepsze grzyby do suszenia to borowiki, koźlarze, podgrzybki i smardze, ponieważ nie tracą smaku ani aromatu. Procesowi można poddać również kurki i kanie, ale lepiej zrezygnować z suszenia grzybów o wilgotnej skórce, na przykład maślaków.

2. Jak przygotować grzyby do suszenia?

Zebrane lub kupione grzyby należy dokładnie oczyścić za pomocą szczotki, dodatkowo można je wytrzeć czystą, lekko wilgotną ściereczką. Nie zaleca się mycia grzybów przed suszeniem, ponieważ wpłynęłoby to na długość i skuteczność tego procesu.

Warto przygotować również niewielki nożyk, który ułatwi podzielenie grzybów na kawałki. W przypadku borowików i koźlarzy najlepiej oddzielić trzonki od kapeluszy. Nóżki najłatwiej przekroić na pół, a kapelusze na plastry o grubości 0,5 centymetra. Pieprzniki i lejkowce mogą być suszone w całości, a jeśli chcesz ususzyć kanie - użyj jedynie kapeluszy.

Zobacz także:

3. Jak ususzyć grzyby?

3.1. Suszenie grzybów w piekarniku

Suszenie grzybów w piekarniku jest niezwykle proste, po oczyszczeniu i pokrojeniu okazów wystarczy rozłożyć je na siatce i włożyć do nagrzanego urządzenia.

Proces ten przebiega najlepiej z użyciem funkcji termoobiegu w 40-50 stopniach przy lekko uchylonych drzwiczkach. Należy jednak pamiętać, by raz na jakiś czas obracać grzyby, tak by równomiernie się suszyły. Grzyby powinny być gotowe po upływie kilku godzin, wszystko zależy od ich wielkości i konkretnego gatunku.

3.2. Suszenie grzybów w suszarce elektrycznej

Suszarka elektryczna ułatwia pozbycie się wody z warzyw, owoców, ziół czy grzybów, bez utraty ich smaku czy aromatu. Sprzęt tego typu jest złożony z kilku poziomów. Na samym dole zamontowany jest wentylator, który rozprowadza powietrze i równomiernie osusza włożone produkty.

Grzyby należy rozłożyć na sicie i włączyć nawiew, raz na kilka godzin warto zamieniać poziomy miejscami i obracać kawałki. Czas suszenia zależy od mocy suszarki, ale zwykle wynosi około 5-6 godzin. Suszone grzyby nie powinny się kruszyć.

3.3. Suszenie grzybów na nitce

Użycie nitki do suszenia grzybów to sposób znany od wielu lat. Kawałki wystarczy nawlec w pewnych odległościach od siebie i rozwiesić w ciepłym miejscu, na przykład nad kuchenką. Metoda ta jest równie przydatna, kiedy chcemy wysuszyć grzyby na słońcu lub na kaloryferze. Nitka ułatwia obracanie produktów.

3.4. Suszenie grzybów na słońcu

Suszenie na słońcu to jedna z najbardziej ekologicznych i bezpiecznych sposobów, grzyby ususzone w ten sposób są pełne aromatu i nie istnieje ryzyko ich przypalenia.

Produkt należy rozłożyć na siatce do suszenia, nawlec na nitkę lub nabić na patyczki do szaszłyków. Między kawałkami powinien być zachowany odstęp, nie mogą one się stykać ani na siebie zachodzić.

Grzyby najlepiej położyć w nasłonecznionym i przewiewnym miejscu, a od góry przykryć je gazą, tak by żadne owady nie mogły na nich siadać. Co jakiś czas przewracaj grzyby, tak by suszyły się równomiernie z każdej strony.

3.5. Suszenie grzybów na grzejniku

Ta metoda jest możliwa jedynie w sezonie grzewczym, ale sprawdza się świetnie. Na kaloryferze rozkładamy papier śniadaniowy i robimy w nim niewielkie dziurki.

Grzyby układamy bezpośrednio na pergaminie lub nawlekamy na nitkę, ten drugi pomysł znacznie ułatwi ich obracanie. Grzyby warto przykryć gazą, tak by nie miały kontaktu z kurzem czy owadami.

4. Jak przechowywać suszone grzyby?

Ususzone grzyby należy włożyć do szczelnego pojemnika - puszki lub pudełka z uszczelką. Opakowanie powinno być przechowywane w zaciemnionym miejscu, do środka warto włożyć liść laurowy, który odstrasza mole spożywcze.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.