Trwa ładowanie...

Karmią raka, zwiększają ryzyko cukrzycy. Pozbądź się już dziś

Avatar placeholder
19.03.2024 14:21
Ultra przetworzona żywność zwiększa ryzyko aż 32 chorób
Ultra przetworzona żywność zwiększa ryzyko aż 32 chorób (East News)

Nowe badania opublikowane na łamach BMJ wskazują, że spożywanie dużej ilości ultra przetworzonych produktów (UPF) zwiększa ryzyko ponad 32 problemów zdrowotnych, w tym raka, cukrzycy typu 2 i zaburzeń psychicznych.

spis treści

1. W ten sposób karmisz raka

Lekarze szacują, że ponad połowa diety mieszkańców Wielkiej Brytanii i USA składa się z ultra przetworzonej żywności. W niektórych grupach wiekowych tego typu produkty stanowią 80 proc. posiłków, problem dotyczy przede wszystkim osób biedniejszych i młodych.

Tymczasem z obszernego przeglądu badań wynika, że dieta bogata w ultra przetworzoną żywność (UPF) szkodzi w zasadzie każdemu narządowi i układowi w naszym organizmie. Autorzy pracy przeanalizowali dane dotyczące blisko 10 milionów osób. Wnioski wskazują na wyraźny związek między dużą ilością ultra przetworzonej żywności w diecie a aż 32 schorzeniami. Na liście są wymieniane m.in. nowotwory, zaburzenia psychiczne, choroby układu oddechowego, układu sercowo-naczyniowego i pokarmowego.

 Jedzenie produkowane na przemysłową skalę skraca życie
Jedzenie produkowane na przemysłową skalę skraca życie (Getty Images)
Zobacz film: "Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat"

2. Napędza otyłość i zaburzenia psychiczne

Badacze odkryli, że u osób jedzących najwięcej tego typu dań ryzyko śmierci z powodu chorób serca było wyższe nawet o 40–66 proc. Znacznie częściej diagnozowano u nich otyłość, choroby płuc i zaburzenia snu.

Na podstawie przeprowadzonej analizy naukowcy wyliczyli, że wyższe spożycie ultra przetworzonych produktów wiąże się z ok. 12 proc. większym ryzykiem cukrzycy typu 2. Zespół prowadzący badania z Uniwersytetu Deakin w Australii wykazał również o 22 proc. większe ryzyko zachorowania na depresję i o 21 proc. wyższe ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Znaleziono również nić powiązań między tego typu dietą a zwiększonym ryzykiem rozwoju astmy, chorób układu pokarmowego oraz niektórych nowotworów.

Eksperci wskazują, że szkodliwy wpływ ultra przetworzonej żywności wynika m.in. z tego, że zawierają ogromną ilość chemicznych dodatków, takich jak barwniki, słodziki i konserwanty, które wydłużają okres przydatności produktu.

Wykazano, że tego typu składniki negatywnie oddziałują na mikrobiom, zwiększają ryzyko zapalenia jelit i zaburzają reakcje metaboliczne. W dodatku w procesie przemysłowej obróbki związki wchodzące w skład tych produktów tracą większość pozytywnych właściwości, stąd niewielka zawartość witamin i błonnika.

- Wiele badań pokazuje również, że osoby spożywające dużo ultra przetworzonej żywności prowadzą również niezdrowy tryb życia, a zatem są w większym stopniu narażone na choroby - dodaje Gunter Kuhnle, profesor żywienia i nauki o żywności na University of Reading.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze