Spożywanie tylko jednej porcji przetworzonej żywności dziennie, zwiększa ryzyko zgonu o 9 proc.
Naukowcy alarmują o tragicznych konsekwencjach spożywania przetworzonej żywności. Tylko jedna porcja posiłku złożonego z fast foodów, słodyczy, chipsów czy słodkich napojów, może nawet o 9 proc. zwiększać ryzyko zgonu z powodu chorób serca.
1. Przetworzona żywność skraca życie. Amerykanie wskazują na dane
Najnowsze badania opublikowane w "Journal of the American College of Cardiology" wskazują jednoznacznie na bezpośredni wpływ złej diety na rozwój chorób układu krążenia. Badacze z Uniwersytetu Nowojorskiego wzięli pod lupę dietę 3003 osób o średniej wieku 53 lata.
5,8 proc. biorących udział w obserwacji miało cukrzycę, a 19 proc. wysokie ciśnienie krwi, przy czym oba te schorzenia dotyczyły częściej osób spożywających dużo przetworzonej żywności.
Dieta uczestniczących w badaniu była oceniana za pomocą kwestionariusza żywieniowego, w którym zgłaszano częstość spożywania określonych pokarmów na przestrzeni ostatniego roku.
Posiłki podzielono na pięć kategorii:
- żywność nieprzetworzoną lub świeżą,
- przetworzoną, w tym cukier i oleje,
- przetworzoną, w tym żywność w puszkach,
- ultra przetworzoną, w tym burgery typu fast food i chipsy,
- jedzenie przygotowywane samodzielnie w domu.
Naukowcy zestawili dane dotyczące diety z informacjami dotyczącymi chorób, które wystąpiły u badanych na przestrzeni 18 ostatnich lat. W tym okresie odnotowano w badanej grupie m.in. 251 przypadków nagłej choroby sercowo-naczyniowej i 163 przypadki nagłej choroby wieńcowej.
2. Każda porcja ultra przetworzonej żywności zwiększa o 9 proc. ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych
Spożycie ultra przetworzonej żywności wiąże się z szeregiem schorzeń i problemów zdrowotnych. Może prowadzić do nadwagi, otyłości, nadciśnienia i rozwoju cukrzycy typu 2, ale również może się przyczynić się do rozwoju chorób serca.
Bania Amerykanów potwierdziły wcześniejsze przypuszczenia, że osoby, które spożywały najwięcej ultra przetworzonej żywności, były bardziej narażone na ciężkie problemy sercowo-naczyniowe. Naukowcy wyliczyli, że każdy taki posiłek oznacza o 7 proc. większe ryzyko rozwoju ciężkiej choroby sercowo-naczyniowej, 9 proc. wzrost ryzyka choroby wieńcowej i o 9 proc. większe ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych.
Naukowcy zauważają, że przetwarzanie zmienia strukturę żywności. Co ważne, w świetle badań Amerykanów, groźne jest nie tylko spożywanie fast foodów, ale również napojów gazowanych, słodkich lub pikantnych pakowanych przekąsek, lodów, słodyczy i większości pieczywa produkowanego przemysłowo.
"Spożycie ultra przetworzonej żywności stanowi ponad połowę dziennej liczby kalorii w diecie przeciętnego Amerykanina i taka żywność jest coraz częściej konsumowana na całym świecie" - podkreśla Filippa Juul, główna autorka badania.
Autorzy badania podkreślają, że jednym ze sposobów wprowadzenia zdrowych nawyków jest ułatwienie dostępności do zdrowej, mało przetworzonej żywności, bo dla wielu osób jest ona po prostu za droga.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl