Kawa americano – historia, właściwości, charakterystyka
Jesteś smakoszem kawy i pijesz ją bardzo często? A może masz swoją ukochaną kawę, której jesteś wierny każdego dnia? Jeżeli jesteś otwarty na nowe doznania to zapraszam do spróbowania pysznej kawy na bazie espresso – kawa americano!
1. Kawa americano – historia
Mylące jest pochodzenie tej kawy. Kawa americano wcale nie pochodzi (jak by się mogło wdawać) z Ameryki. Jest rodowitą Włoszką.Podobno amerykańscy żołnierze popijając expresso w czasie wojny, prosili Włochów, aby dolewali im do kawy wody, bo nie byli przyzwyczajeni do tak małej i mocnej kawy.
Jak wiadomo Włosi słyną z tego, że kochają pić mocną kawę, dlatego nie można im przypisywać pomysłu na kawę americano. We Włoszech ją wymyślono. Jak wiadomo Amerykanie lubią wszystko co charakteryzuje się dużym rozmiarem, dlatego małą kawkę espresso też musieli sobie powiększyć.
2. Kawa americano – właściwości
Kawa pita w umiarkowanych ilościach ma bardzo korzystny wpływ na organizm. Osoby, które wypijają regularnie kawę, charakteryzuje lepsza pamięć krótkotrwała oraz zdolności poznawcze. Kofeina pomaga zmniejszyć uczucie zmęczenia mięśni, przyśpiesza znacznie metabolizm. Kawa zmniejsza powstawanie wielu chorób, takich jak: parkinson, cukrzyca typu II, miażdżyca. Zmniejsza zachorowalność na niektóre nowotwory. Kofeina zmniejsza powstawanie próchnicy.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
- Czy w ciąży można pić kawę rozpuszczalną? - odpowiada dietetyk mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Dlaczego po kawie chce mi się spać? - odpowiada lekarz Tomasz Budlewski
- Czy sportowiec może pić kawę? - odpowiada dietetyk Agnieszka Kopacz
3. Kawa americano – charakterystyka
Jeżeli nie jesteśmy wielbicielami kawy espresso, czyli mocnej, czarnej kawy, ale chcemy, aby kawa szybko postawiła nas na nogi i dała energii, to doskonałym wyborem będzie zapoznanie się ze smakiem i aromatem kawy americano. Kawa ta też jest mocna, jednak jest jej więcej, bo więcej jest w niej wrzątku.
Kawa americano to czarna kawa z dodatkiem gorącej wody. Przygotowuje się ją na pojedynczym albo podwójnym espresso. Istnieją dwie szkoły parzenia kawy americano.
Pierwsza z nich polega na zapełnianiu filiżanki wrzątkiem i wlaniu, bezprośrednio do niej kawy espresso.
Druga szkoła poleca wlanie pojedynczej albo podwójnej dawki espresso, a następnie uzupełnienie szklanki gorącą wodą.
Wodę do americano dodaje się po to, aby kawy w filiżance było więcej tudzież była ona bardziej rozcieńczona, co ważne kawa espresso nie traci przy tym na wartości. Kawę americano można przyrządzić w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce i warto mieć przygotowany duży kubek.
Kawę americano parzy się w filiżance, która ma co najmniej 150 ml. Można do niej dodać odrobinę mleka, cukru albo syropu smakowego, zależne od osobistych upodobań.
Na rynku kawiarnianym istnieje kawa lungo, która jest bardzo podobna do kawy americano, również jest na bazie espresso z wodą. Lungo przygotowuje się jednak w filiżance, która maksymalnie ma 150 ml objętości.
Warto otworzyć się na nowe smaki, również kawy. Kofeina zawarta w kawie americano ma wiele pozytywów, które doskonale wpływają na nasz organizm. Pamiętajmy jednak, aby nie przesadzić z ilością wypijanej kawy americano. W naprawdę dużych ilościach może prowadzić do ataku serca, u osób które mają problem z metabolizmem.
Wszystko co spożywamy i wypijamy z umiarem nie wpłynie źle na nasze zdrowie.