Kiedyś Polacy się zajadali. Zbija cholesterol i cukier we krwi

Choć w dalszym ciągu nie jest trudno dostępna, niewiele osób po nią sięga - a to błąd, bo zawiera nie tylko moc witamin i minerałów, ale jest także bardzo niskokaloryczna i wszechstronna.

Powszechne w PRL, dziś zapomniane. To warzywo jest bombą witaminowąPowszechne w PRL, dziś zapomniane. To warzywo jest bombą witaminową
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Polacy zapomnieli o kalarepie

Kalarepa przez wiele lat była bazą zup, surówek i wielu przetworów. Dlaczego została nagle zapomniana i tak rzadko pojawia się w przepisach? Ciężko powiedzieć. Nie oznacza to jednak, że z jakiegoś powodu warto pomijać ją w swojej diecie. Przeciwnie, kalarepa wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe oraz przeciwnowotworowe, a także wspomaga regulację perystaltyki jelit i przyspiesza gojenie ran.

W jaki sposób można jeść kalarepę? Warzywo to w dalszym ciągu świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek i surówek, ale może być spożywane także na surowo, prosto z ogrodu (po umyciu i pozbawieniu części niejadalnych).

Kalarepa a korzyści dla zdrowia

Warzywo to jest cennym źródłem witaminy C, witamin z grupy B i beta-karotenu, a także miedzi, potasu, wapnia, magnezu i żelaza oraz polifenoli i karotenoidów.

Czosnek kiszony – sprawdź jak łatwo zrobić ten cudowny eliksir zdrowia

Niezwykle ważna w kalarepie jest także wysoka zawartość błonnika, która sięga nawet 6 g w jednej sztuce tego warzywa, co równa się prawie jednej czwartej rekomendowanego codziennego spożycia, zdaniem ekspertów ze Światowej Organizacji Zdrowia czy Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Kalarepa zawiera także luteinę, niezwykle ważną dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku.

Kalarepa zawiera jedynie 27 kalorii w 100 g. Jest więc gorąco polecana osobom dbającym o kaloryczność diety, a więc stosującym dietoterapię przy otyłości, nadwadze, cukrzycy czy wysokim cholesterolu. Co istotne, jej kaloryczność, indeks glikemiczny i zawartość makroelementów ulegają bardzo nieznacznej zmianie po ugotowaniu.

Badania potwierdzają także, że regularne spożywanie kalarepy przy jednoczesnym utrzymywaniu zdrowej diety może jeszcze bardziej zmniejszać ryzyko wielu chorób przewlekłych, takich jak wyżej wymieniona cukrzyca typu 2, ale także wiele odmian nowotworów oraz chorób sercowo-naczyniowych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka