Kisiel - wpływ na zdrowie, kisiel domowy czy z torebki
Kisiel to jeden z ulubionych deserów dzieci i dorosłych. Ma żelową, półpłynną konsystencją i kwaskowaty, owocowy smak. Kisiel jest bardzo łatwy w przygotowaniu, można spożywać go zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jakie wartości odżywcze ma kisiel?
1. Co to jest kisiel?
Kisiel to popularny deser o żelowej konsystencji, składający się z wywaru owocowego i mąki ziemniaczanej do zagęszczenia. Można jeść go zarówno na ciepło, jak i zimno, jest produktem niskokalorycznym.
Kisiel często jest traktowany jako słodka przekąska lub podwieczorek. Na sklepowych półkach dostępny jest w formie saszetki z proszkiem, wymagającej jedynie zalania wrzątkiem i wymieszania.
Kisiel można przygotować również samodzielnie w domu, korzystając z ulubionych, sezonowych owoców, zamiennika cukru lub miodu. Dzięki temu mamy pewność, że przygotowana przez nas przekąska ma wartościowy skład, nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników.
Warto wzbogacić deser ulubionymi przyprawami, na przykład cynamonem. Kisiel oprócz spożywania prosto z miseczki można wykorzystać jako nadzienie do drożdżówek, przekładanych wafli czy ciast.
2. Kisiel a zdrowie
Głównym składnikiem kisielu są owoce, najczęściej truskawki, wiśnie lub jabłka. To od wyboru konkretnego gatunku zależą wartości odżywcze deseru.
Truskawki dostarczają organizmowi magnezu i potasu, pozytywnie oddziałują na przemianę materii, pozwalają na pozbycie się toksyn z organizmu i odbudowanie naturalnej flory bakteryjnej jelit.
Dodatkowo wspierają trawienie, odchudzanie, zapobiegają wystąpieniu anemii, wzmacniają organizm, a także kondycję włosów i skóry.
Wiśnie to natomiast źródło fosforu, potasu, cynku, żelaza, wapnia i magnezu. Wspierają pracę serca, wykazują właściwości moczopędne, wspomagają leczenie chorób układu moczowego, zwalczają zbyt wysokie stężenie cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie.
Mają również pozytywny wpływ na przemianę materii oraz uczucie sytości. Jabłka z kolei to jedne z najbardziej wartościowych owoców. Zawierają większość witamin występujących w naturze, a także błonnik i pektyny.
Najwięcej składników odżywczych ukrytych jest w skórce i tuż pod nią. Jabłka wspierają pracę jelit, oczyszczanie organizmu z metali i toksyn. Dodatkowo podnoszą odporność organizmu, zwalczają wolne rodniki i chronią przed infekcjami.
Do zagęszczenia kisielu stosowana jest mąka ziemniaczana, która stanowi źródło lekkostrawnych węglowodanów. Nie zawiera glutenu, dostarcza natomiast błonnika, fosforu, magnezu, potasu, wapnia, sodu, witaminy B6 i C.
Mąka ziemniaczana to lekarstwo na wrażliwy żołądek i schorzenia układu pokarmowego. Łagodzi ból brzucha, zgagę, nudności, biegunkę czy wrzody.
Stosowana zewnętrznie leczy potówki, otarcia czy oparzenia słoneczne. Może być traktowana również jako zamiennik suchego szamponu lub pudru do twarzy.
3. Kisiel domowy czy z torebki?
Dietetycy są zgodni, że kisiel domowej roboty jest zdecydowanie bardziej wartościowym deserem. Można przygotować go ze świeżych, ulubionych owoców, użyć zamiennika cukru.
Jedyną wadą domowego kisielu jest czas przygotowania i konieczność spędzenia chwili w kuchni. Kisiel instant wymaga jedynie zalania proszku wrzątkiem i dokładnego wymieszania.
Warto mieć jednak na uwadze, że wersja ta jest przykładem produktów wysokoprzetworzonych, w zdecydowanej większości ma kiepski skład, pełen konserwantów, barwników i sztucznych aromatów.
Dodatkowo kisiel ze sklepowej półki często słodzony jest syropem glukozowo-fruktozowym, który wywiera negatywny wpływ na stan zdrowia. Podobnie jak zastąpienie owoców ich koncentratem.
Warto zwracać uwagę na skład produktów i sięgać wyłącznie po te złożone z naturalnych substancji. Kisiel z torebki nigdy nie będzie miał tak pozytywnego wpływu na zdrowie jak ten, zrobiony własnoręcznie w domu.